Logo

Location Naša lokacija

Jovana Boškovića 6, Novi Sad

phone Pozovite nas

021 457 417, 021 557 120, 063 532 079

Tekstovi

Saznajte više o stručnim tekstovima koje pišu naši doktori.

Infekcije Mokraćnog (Urinarnog) Sistema Saznaj više

Infekcije Mokraćnog (Urinarnog) Sistema

Tokom razvoja deteta u majčinom organizmu, mokraćni organi su veoma blisko povezavi sa polnim organima. Kod muškog pola, sjedinjenost donjih mokraćnih organa i polnih organa ostaje stalna, a kod ženskog pola ovi sistemi bivaju razdvojeni iako anatomski blisko locirani.

Da Li Znate Šta Je Bullying? Saznaj više

Da Li Znate Šta Je Bullying?

Bullying je neželjeno agresivno ponašanje vršnjaka koji koriste fizičko nasilje, informaciju o zlostavljanom detetu ili svoju popularnost u društvu kako bi kontrolisali ili naštetili tom detetu (nazivanje pogrdnim imenima, širenje glasina ili pak fizičko nasilje).

Upoznajte Gospodju Bundevu Saznaj više

Upoznajte Gospođu Bundevu

Bundeva je zimsko povrće,bere se u kasnu jesen i može dugo da se čuva. Zrela bundeva pleni svojom bojom, bež belom ili narandžastom. Na pijaci možemo naći razne vrste: pored domaće žute icrne „stočne“, ponudiće Vam i japansku hokaido i muskantnu bundevu. Razlog da je uvrstite u potrošačku korpu leži u činjenici da je uprkos niskoj kaloričnoj vrednosti, ovo povrće prava riznica vitamina i minerala!

Sport Kao Hobi Saznaj više

Sport Kao Hobi

Leto i letnji raspust polako ustupaju mesto šuštanju jesenjeg lišća i okretanju stranica knjiga. Kako bi deca ostala u dobroj psiho-fizičkoj formi uprkos gomilanju školskih obaveza, pedijatri jednoglasno predlažu – sport kao hobi.

Ubod Pčele Ose Ili Stršljena Saznaj više

Ubod Pčele Ose Ili Stršljena

Alegijska reakcija na ubod pčele, ose i stršljena se javlja kod dece koja imaju atopijsku konstituciju, te ispoljavaju različita alergijska oboljenja, ali se može javiti i kod zdrave dece kod koje ne postoje druge alergijske manifestacije.

Fizička Aktivnost Saznaj više

Fizička Aktivnost

Sokrat je jednom rekao: „Nijedan građanin nema pravo da bude amater kada je u pitanju fizički trening. Kakva je sramota za čoveka da dočeka starost, a da nikad ne vidi snagu i lepotu za koju je njegovo telo sposobno“.

Akutna Dijareja Saznaj više

Akutna Dijareja

Tokom letnjeg perioda, pedijatri i gastroenterolozi imaju pune ruke posla.Visoke temperature pogoduju razvoju virusa, bakterija i crevnih parazita, pa treba biti oprezan pri izboru i pripremi hrane. Naročito treba biti oprezan sa mesom, mlečnim proizvodima, jajima, ali i sa voćem i povrćem, pa čak i sa pijaćom vodom!

Odlazak Kod Logopeda Saznaj više

Odlazak Kod Logopeda

Ukoliko se pitate da li je potrebno da svoje dete odvedete kod logopeda, najgore što možete da učinite za sebe, a prevashodno za svoje dete, je da dozvolite predrasudama da kreiraju vašu odluku!

Vojta Terapija Saznaj više

Vojta Terapija

Valcav Vojta je još 1954. godina u Pragu započeo prve korake u razvoju specijalnih postupaka pregleda kod riziko beba. U kasnijem radu, nakon prelaska u Nemačku, Vojta razvija sistem rane dijagnoze i rane terapije kod cerebralno paretičnih i drugih motoričkih oštećenja.

Prevremeno Stavljanje U Sedeci Polozaj Saznaj više

Prevremeno Stavljanje U Sedeci Polozaj

Kako vreme više odmiče, naše bogato pedijatrijatrijko iskustvo nas sve češće obavezuje da skrenemo pažnju roditeljima da svoj takmičarski duh ne ispoljavaju preko leđa (u ovom slučaju – kičme) deteta . Biti savestan roditelj ne znači biti roditelj deteta koje je prvo počelo samostalno da sedi već biti roditelj koji je detetu omogućio neophodne uslove i podršku za savladavanje svih razvojnih faza. Najčešće su to čvrsta ravna podloga (najčešće pod) na kojoj beba može da bude aktivna, nekoliko zanimljivih igračaka, mnogo strpljenja, ljubavi i pozitivnog raspoloženja ali i pomoć fizijatra, ukoliko se ispostavi da je potrebna.

Unos Vode Tokom Leta Saznaj više

Unos Vode Tokom Leta

Krajnje je vreme da se nebo odupre opsadi tmurnih oblaka. Željno iščekujući sunčeve zrake, već nedeljama maštamo o brčkanju pored reke i jezera, putovanju na more ili bar uživanju pored bazena. Zahvaljujući proleću koje nas je odenulo u kabanice i gumene čizme, letu smo sve oprostili. Međutim, kada prva vrelina zapleše na betonskim pločama, prisetićemo se i tamne strane leta. Kako meteorolozi najavljuju, to će se desiti uskoro. Zato naš tim pedijatara priprema prve savete uz koje ćete lakše podneti eventualne nedaće koje se mogu javiti tokom nastupajućeg godišnjeg doba.

Poremećaji Ishrane Saznaj više

Poremećaji Ishrane

Poremećaji ishrane su psihički poremećaji koji se odražavaju na telo tj. telesnu težinu, uzrokujući često druge zdravstvene probleme koji mogu da imaju letalan ishod.

Gastroezofagusni Refluks (GER) Saznaj više

Gastroezofagusni Refluks (GER)

GER predstavlja refluks želudačnog sadržaja u ezofagus (jednjak). Na donjem kraju jednjaka, gde se nastavlja u želudac, postoji prsten mišića koji se zove donji ezofagijalni sfinkter. Taj mišić se otvara kako bi dete moglo da guta, podrigne i povrati, da bi se odmah potom zatvorio. Usled slabosti ili prolaznog opuštanja ovog mišića, hrana se kreće u suprotnom smeru.

Kod Alergije Na Hranu Dece Saznaj više

Kod Alergije Na Hranu Dece

Ukoliko Vaše dete ima ekcem, česte pojave rinitisa, kašlja, upale uha, bronhitisa ili probavne smetnje nakon uzimanja određene hrane, vreme je da proverite da li Vaše dete muči alergija na hranu. Sumnje su naročito opravdane ako u porodici već postoji pozitivna anamneza i ako dete nije dojeno jer je upravo dojenje najbolja prevencija alergija.

Kako Ojacati Imunitet Saznaj više

Kako Ojacati Imunitet

Da bi se suprotstavili invaziji mikroorganizama potrebno je povećati odbrambenu sposobnost organizma tj. ojačati imunitet. Kako bi se pripremili za ovaj „okršaj“ i nadjačali protivnika, pripremili smo savete koji će Vam olakšati put do pobede!

GER Saznaj više

Šta je GER?

GER (gastroezofagealni refluks) je sponatno vraćanje želudačnog sadržaja iz želuca u jednjak koje se javlja usled slabog tonusa unutrašnjeg sfinktera kardije.

Zašto Beba Glasno Dise Saznaj više

ZAŠTO BEBA GLASNO DIŠE

Bebe dišu mnogo brže od odraslih. Uzrok tome je mali kapacitet pluća, nesposoban da održi puno kiseonika, tako da je udisanje i izdisanje češće i brže. Poređenja radi, odrasla osoba udahne 16-20 puta u minutu, a novorođenče 40-60 puta!

Alergije Kod Dece Saznaj više

ALERGIJE KOD DECE

Poslednjih godina postoji značajan porast alergijskih bolesti. Pretpostavlja se da oko 20% ukupne populacije boluje od neke vrste alergija. Učestalost alergija u svetu se udvostručava svakih 8 godina. Kao prvi razlog se navodi česta upotreba aditiva...

hipospadija Saznaj više

HYPOSPADIA (HIPOSPADIJA)

Hipospadija podrazumeva nepravilnost u razvoju mokraćne cevi. Još uvek nije poznato zašto se javlja, kao ni faktori koji mogu da je uzrokuju. Smatra se da, ukoliko postoji kod dečaka, može biti povezana sa nepravilnim razvojem polnog uda.

Alergija na ambroziju Saznaj više

Alergija na ambroziju

Sumnjate da je i Vaše dete alergično na ambroziju? Ne paničite! Najbitnije je da Vam kažemo da, čak i ukoliko jeste, simptomi alergije nisu opasni po život! Dr Milka Velisavljev-Pomoriški, pedijatar i dr Andrija Rudić, pulmolog, alergolog i imunolog u tekstu koji možete pročitati na našem sajtu pišu o dijagnostifikovanju, lečenju i optimiziranju kvaliteta života alergičara.

blog-3 Saznaj više

Priča O Mesu

Filozofi su utvrdli da se refleks žvakanja uspostavlja između 4-tog i 6-tog meseca života, tako da se taj period smatra optimalnim za uvođenje mesa u ishranu deteta.

blog-3 Saznaj više

ELASTOGRAFIJA

Elastografija je bezbolna, neinvazivna ultrazvučna metoda. U kombinaciji sa ultrazvučnim pregledom daje najbolje rezultate u ranom otkrivanju tumora na dojkama i štitastoj žlezdi, pri čemu se smanjuje broj nepotrebnih biopsija.

blog-3 Saznaj više

ultrazvuk mozga

Ultrazvuk mozga je jednostavna, bezbolna, neinvazivna, neškodljiva metoda pregleda koja služi za prikaz određenih moždanih struktura u nedonoščadi, novorođenčadi i odojčadi.

blog-1 Saznaj više

Atopijski dermatitis

Ekcem je najčešća kožna bolest od koje boluje oko više od 20 % dece mlađe od 11 godina..Simptomi se obično razvijaju oko 3 meseca života a najčešće između drugog i šestog meseca života.

gojaznost Saznaj više

Gojaznost

Epidemija gojaznosti predstavlja globalni problem i pogađa sve segmente populacije.Uprkos alarmantnom stanju, ova epidemija će i u budućnosti širiti svoje razmere.