Logo

Location Naša lokacija

Jovana Boškovića 6, Novi Sad

phone Pozovite nas

021 457 417, 021 557 120, 063 532 079

Tekstovi

Saznajte više o stručnim tekstovima koje pišu naši doktori.

Noćno Mokrenje Enureza Saznaj više

Noćno Mokrenje Enureza

Enureza ili noćno mokrenje se definiše kao ponavljano nevoljno mokrenje u krevet, tokom sna, nakon razvojnog doba kada bi kontrola mokrenja trebalo da bude uspostavljena. Većina dece, u uzrastu od pet godina, uspostavi kontrolu mokrenja tokom dana i noći.

Štetnost Infodemije Saznaj više

Štetnost Infodemije

Za nama je stoleće, koje je u velikoj meri bilo i vek eksperimenta. Ono što danas nazivamo „estetičkim uživanjem“, bilo je u srednjem veku „posmatračko gledanje“, koje je uključivalo sve interese mišljenja i življenja. Presudno za jedno delo tada, nije bilo da posmatrača ponese tako da on zanemari druge misli, ili da ga zabavi, već sposobnost da ga probudi i dovede do najvećeg uspona. Danas, krajnja svrha jeste estetičko uživanje, a smisao tj. moralna poruka, se sve više zanemaruju.

Britanski Soj Koronavirusa Saznaj više

Britanski Soj Koronavirusa

Novi soj koronavirusa, tzv. britanski soj pod nazivom B.1.1.7, već je postao dominantan soj ovog virusa u Velikoj Britaniji i pokazuje ubrzano širenje u brojnim zemljama širom sveta. Procenjuje se prisutnost britanskog soja u našoj zemlji iznosi čak 30% od ukupnog broja novozaraženih.

Promrzline Saznaj više

Promrzline

Promrzline nastaju usled lokalnog dejstva niske temperature. Najčešće se javljaju na okrajcima tela: prsti ruku i nogu, predeo pete, ušne školjke, nos, brada (čak 80% promrzlina se javlja na nogama).

Lečenje Prehlade Saznaj više

Lečenje Prehlade

Prehlada (nazeb) je zarazna bolest virusnog porekla. Sam tok bolesti zavisi delimično od vrste virusa koju smo „zakačili”. Virus prehlade se razvija u gornjim disajnim putevima. Infekcija virusom najčešće nastaje tako što se virus veže za receptor na površini ćelija u nosu, što mu omogućava da uđe u ćeliju i počne da se razmnožava.

Nedostatak Kretanja Saznaj više

Nedostatak Kretanja

Vezu korona virusa i gojaznosti smo spomenuli u kontekstu tvrdnje da je gojaznost bolest koju treba lečiti kako se ne bi suočili sa teškim komplikacijama koje njeno prisustvo nosi sa sobom. Međutim, baš tekuće godine, usled pandemije koja je zadesila ceo svet, susrećemo se sa načinom života koji za posledicu može da ima upravo – gojaznost. Spomenimo samo neke potencijalne razloge nastanka problema sa kilogramima: česte restrikcije kretanja, rad od kuće, online nastava, insistiranja na fizičkoj distanci, kiosci za dostavu brze hrane kojih je sve više, emocionalna iscrpljenost kako roditelja, tako i dece...

Hiperkinetički Poremećaj Saznaj više

Hiperkinetički Poremećaj

Hiperkinetički poremećaj tj. ADHD /attention deficult hyperactivity disorder/ je neurobihejvioralni razvojni poremećaj koji se javlja u detinjstvu. Najčešće se javlja u uzrastu od 3-4 godine, dok se obično otkriva pri polasku deteta u školu, a može da traje i tokom adolescencije i odraslog doba.

Pred Nama Je Teška Zima Saznaj više

Streptokokna Angina

Streptokokna angina je bakterijska upala grla. Najčešći uzročnik oboljenja je Streptococus pyogenes grupe A, dok je streptokok grupe C i G ređi uzroćnik infekcije ždrela.

Pred Nama Je Teška Zima Saznaj više

Pred Nama Je Teška Zima

Prisustvo virusa Covid19 i virusa gripa, uz česte prehlade i uporne alergije će sve više ljudi dovoditi do stanja panike, upravo zbog međusobnog preklapanja simptoma navedenih oboljenja. Nastupajućem problemu želimo da pristupimo sa velikom dozom optimizma, što u našem slučaju znači da verujemo da ćemo, uz međusobnu saradnju sa vama, uspeti da maksimiziramo povoljnost ishoda predstojećih izazova.

Otitis Externa Saznaj više

Otitis Externa

Otitis externa podrazumeva upalu spoljašnjeg dela uha tj. spoljašnjeg ušnog kanala koji se proteže od ušne školjke do bubne opne. Često se naziva i „plivačko uho“ zato što zdržavanje vode nakon plivanja (boravka u bazenu, jezeru, reci, a ređe i u moru) pogoduje razvoju upale.

Dojenje U Brojkama Saznaj više

Dojenje U Brojkama

Svaka zdrava beba (bez urođenih i prirođenih mana i bez ozleda pri rođenju) ima normalno razvijene reflekse sisanja i gutanja, pa čari prvog podoja, uprkos tome što potreba za hranom izostaje odmah po rođenju, može da osti već tokom prvih 6h života.

Varičela Saznaj više

Varičela

VARIČELA je akutna zarazna bolest koja pripada osipnim groznicama. Uzročnik bolesti je Varicella - Zoster virus iz grupe Herpes virusa.

Adolescencija Kao Izazov Saznaj više

Adolescencija Kao Izazov

Adolescencija je prelazni period iz dečijeg u odraslo doba. Etimologija nas upućuje da je sam termin adolescencija potekao iz latinskog jezika, od glagola adolescere, što znači rasti tj. rasti do zrelosti. Reč pubertet seodnosi na fizički i seksualni razvoj jedinke, dok adolescencija podrazumeva i njen mentalni, emotivni, psihološki i socijalni razvoj. Smatra se da obuhvata period od 12-te do 19-te godine, mada su vremenski okviri individualni i variraju od jedinke do jedinke.

Rota Virus Saznaj više

Rota Virus

Najčešći uzročnici gastrointestinalne infekcije kod dece uzrasta od 6 meseci do 5 godina u većini zemalja su virusi (Rotavirus, Norovirus, Adenovirus, Calcivirus, Astrovirus i drugi).

Čovek U Doba Korone Saznaj više

Čovek U Doba Korone

Usamljenost je problem savremenog čoveka . Tokom pandemije Covid 19 ovaj problem dobija na intenzitetu. Živeći pod tutnjavom okolnosti koje je situacija nametnula, čovek se, u potrazi za svojom iskonskom definicijom - definicijom društvenog bića, okreće jedinom dostupnom vidu komunikacije- internet komunikaciji. Međutim, na internet društvenim mrežama preovladava trend narcističke kulture koji kao primarnu ličnu vrednost ističe društveni uspeh i priznanje.

Kako Naučiti Dete Da Pere Ruke Saznaj više

Kako Naučiti Dete Da Pere Ruke

Mnogi roditelji se pitaju kada je pravo vreme za početak usvajanja korisnih navika kod dece. Većina psihologa zastupa stav da ovaj proces započinje još pre rođenja deteta. Roditelji najbolje vaspitavaju primerom, zar ne? Ako roditelj da sve od sebe, i dete će dati. Ako se roditelj preda, i dete će se predati. Da bi im im rekli koliko je brokoli zdrav, morate ga prvo vi jesti!

Korona Virus Kod Dece Saznaj više

Korona Virus Kod Dece

Proglašenjem svetske pandemije od strane Svetske zdravstvene ogranizacije, informisanje o Korona virusu iz dostupnih izvora postaje deo svakodnevice svakog čoveka, a saveti epidemiologa postaju smernice po kojima se organizuje život.

Mentalno Jako Dete Saznaj više

Mentalno Jako Dete

Svet se menja velikom brzinom. Mladi roditelji sve češće bivaju suočeni sa izozovom kreiranja roditeljstva i odgajanja dece u savremenom društvu. Sasvim je sigurno da jedan imperativ živi odvajkada – deci je neophodno pružiti bezuslovnu ljubav. Ako kažemo da se “ od ljubavi raste”, sasvim je izvesno da se u samostalne jedinke izrasta - uz postavljanje jasnih granica.

Dečije Gliste Saznaj više

Dečije Gliste

Dečije gliste (Enterobius vermicularis) su paraziti koji živi u organizmu deteta i opstaju tako što se hrane na račun domaćina.To su mali, nitnasti valjkasti crv (ženka 13 mm, mužjak 3- 5mm) koji koji žive u tankom i debelom crevu domaćina.

Šum Na Srcu Saznaj više

Šum Na Srcu

Šum na srcu je jedan od najčešćih uzroka slanja dece dečijem kardiologu. Statistički, kod više od 70% dece se, u nekom trenutku, pri pedijatrijskom pregledu, registruje šum na srcu. Većina šumova je bezopasna i ne zahteva lečenje ali svakako da postoje i slučajevi koji zahtevaju određene testove i pretrage, kako bi se utvrdio stupanj ozbiljnosti i odredio tok lečenja.

Empatija Kod Mladih Saznaj više

Empatija Kod Mladih

Svakog dana, tokom čitavog dana, preplavljeni smo morem informacija koje obezbeđuju čist “estetički užitak”, dok smisao tj. moralna poruka sve češće bivaju zaboravljaju.

Opstipacija Kod Dece Saznaj više

Opstipacija Kod Dece

Tokom prvih meseci života, dešava se da bebe plaču prilikom defekacije, što je posledica nezrelosti nervnog sistema koji reguliše rad creva tj. stezanje mišića prednjeg trbušnog zida nije usaglašeno sa opuštanjem mišića anusa i dna karlice. Ova pojava ne bi trebala da izaziva paniku kod roditelja.

Virus Hara Srbijom Saznaj više

Virus Hara Srbijom

Kao što već znate, da bi dete bilo zdravo, neophodna mu je kvalitetna ishrana, fizička aktivnost, boravak na svežem vazduhu ali i redovno provetravanje prostorija u kojima boravi, dovojno sna i pozitivne energije.

Vojta Princip Saznaj više

Vojta Princip

Poliklinika „Velisavljev“ je jedna od retkih institucija u Srbiji u kojoj Vota terapiju sprovodi fiziotrapeut čija je stručnost sertifikovana baš od strane udruženja koje se permanentno razvija od inicijalnih saznanja kojima je raspolagao sam Vaclav Vojta.

Ekcem Saznaj više

Ekcem

Atopijski dermatitis je hronično, zapaljensko, recidivirajuće oboljenje kože koje nije izazvano infekcijom. Oboljenje ima faze poboljšanja i pogoršanja u zavisnosti od njegove etiologije.

Prehlada i Grip Vole Zimu Saznaj više

Prehlada i Grip Vole Zimu

Zima nam je nagovestila dolazak. Temperature su sve bliže nultom podeoku, hladan vazduh nas štipka za obraze, nosevi su postali klovnovski crveni, sve više nam prija topao čaj umesto osvežavajućeg soka, bake upliću nove šare u štrikane kape...dakle, nema šale, zima je tu, samo par koraka od nas.

Bulimija i Anoreksija Saznaj više

Bulimija i Anoreksija

Bulimia i anoreksija nervosa su poremećaji vezani za uzimanju hrane koji se opisuju još u srednjovekovnim spisima. Iako su anoreksija i bulimija vrlo slični poremećaji osobe sa anoreksijom često su pothranjene, dok one koje boluju od bulimije mogu imati normalnu ili prekomernu težinu. Važno je napomenuti da postoje posebni poremećaji ishrane koji ne pripadaju ni anoreksiji ni bulimiji.

Protokol Primene Ulatrazvuka Kod Intrakranijalne Hemoragije Prevremeno Rođene Dece Saznaj više

Protokol Primene Ulatrazvuka Kod Intrakranijalne Hemoragije Prevremeno Rođene Dece

Intrakranijalno krvarenje zauzima značajno mesto u morbiditetu prevremeno rođene dece. Na formiranje protokola i izbor terapijskih postupaka najveći uticaj ima stepen krvarenja. Rana dijagnostika intrakranijalne hemoragije, određivanje stepena krvarenja dobijanjem što potpunije slike mozga pomoću ultrazvuka, omogućuje nam da odredimo pravo vreme za neophodnu terapiju i sprečavanje deficita kod te dece. Učestalost ultrazvučnih pregleda mozga uslovljeni su stepenom hemoragije, prisutnom ili odsutnom ventrikulomegalijom/hidrocefalusom, kao i stanjem okolnog moždanog parenhima.

Infekcije Mokraćnog (Urinarnog) Sistema Saznaj više

Infekcije Mokraćnog (Urinarnog) Sistema

Tokom razvoja deteta u majčinom organizmu, mokraćni organi su veoma blisko povezavi sa polnim organima. Kod muškog pola, sjedinjenost donjih mokraćnih organa i polnih organa ostaje stalna, a kod ženskog pola ovi sistemi bivaju razdvojeni iako anatomski blisko locirani.

Da Li Znate Šta Je Bullying? Saznaj više

Da Li Znate Šta Je Bullying?

Bullying je neželjeno agresivno ponašanje vršnjaka koji koriste fizičko nasilje, informaciju o zlostavljanom detetu ili svoju popularnost u društvu kako bi kontrolisali ili naštetili tom detetu (nazivanje pogrdnim imenima, širenje glasina ili pak fizičko nasilje).

Upoznajte Gospodju Bundevu Saznaj više

Upoznajte Gospođu Bundevu

Bundeva je zimsko povrće,bere se u kasnu jesen i može dugo da se čuva. Zrela bundeva pleni svojom bojom, bež belom ili narandžastom. Na pijaci možemo naći razne vrste: pored domaće žute icrne „stočne“, ponudiće Vam i japansku hokaido i muskantnu bundevu. Razlog da je uvrstite u potrošačku korpu leži u činjenici da je uprkos niskoj kaloričnoj vrednosti, ovo povrće prava riznica vitamina i minerala!

Sport Kao Hobi Saznaj više

Sport Kao Hobi

Leto i letnji raspust polako ustupaju mesto šuštanju jesenjeg lišća i okretanju stranica knjiga. Kako bi deca ostala u dobroj psiho-fizičkoj formi uprkos gomilanju školskih obaveza, pedijatri jednoglasno predlažu – sport kao hobi.

Ubod Pčele Ose Ili Stršljena Saznaj više

Ubod Pčele Ose Ili Stršljena

Alegijska reakcija na ubod pčele, ose i stršljena se javlja kod dece koja imaju atopijsku konstituciju, te ispoljavaju različita alergijska oboljenja, ali se može javiti i kod zdrave dece kod koje ne postoje druge alergijske manifestacije.

Fizička Aktivnost Saznaj više

Fizička Aktivnost

Sokrat je jednom rekao: „Nijedan građanin nema pravo da bude amater kada je u pitanju fizički trening. Kakva je sramota za čoveka da dočeka starost, a da nikad ne vidi snagu i lepotu za koju je njegovo telo sposobno“.

Akutna Dijareja Saznaj više

Akutna Dijareja

Tokom letnjeg perioda, pedijatri i gastroenterolozi imaju pune ruke posla.Visoke temperature pogoduju razvoju virusa, bakterija i crevnih parazita, pa treba biti oprezan pri izboru i pripremi hrane. Naročito treba biti oprezan sa mesom, mlečnim proizvodima, jajima, ali i sa voćem i povrćem, pa čak i sa pijaćom vodom!

Odlazak Kod Logopeda Saznaj više

Odlazak Kod Logopeda

Ukoliko se pitate da li je potrebno da svoje dete odvedete kod logopeda, najgore što možete da učinite za sebe, a prevashodno za svoje dete, je da dozvolite predrasudama da kreiraju vašu odluku!

Vojta Terapija Saznaj više

Vojta Terapija

Valcav Vojta je još 1954. godina u Pragu započeo prve korake u razvoju specijalnih postupaka pregleda kod riziko beba. U kasnijem radu, nakon prelaska u Nemačku, Vojta razvija sistem rane dijagnoze i rane terapije kod cerebralno paretičnih i drugih motoričkih oštećenja.

Prevremeno Stavljanje U Sedeci Polozaj Saznaj više

Prevremeno Stavljanje U Sedeci Polozaj

Kako vreme više odmiče, naše bogato pedijatrijatrijko iskustvo nas sve češće obavezuje da skrenemo pažnju roditeljima da svoj takmičarski duh ne ispoljavaju preko leđa (u ovom slučaju – kičme) deteta . Biti savestan roditelj ne znači biti roditelj deteta koje je prvo počelo samostalno da sedi već biti roditelj koji je detetu omogućio neophodne uslove i podršku za savladavanje svih razvojnih faza. Najčešće su to čvrsta ravna podloga (najčešće pod) na kojoj beba može da bude aktivna, nekoliko zanimljivih igračaka, mnogo strpljenja, ljubavi i pozitivnog raspoloženja ali i pomoć fizijatra, ukoliko se ispostavi da je potrebna.

Unos Vode Tokom Leta Saznaj više

Unos Vode Tokom Leta

Krajnje je vreme da se nebo odupre opsadi tmurnih oblaka. Željno iščekujući sunčeve zrake, već nedeljama maštamo o brčkanju pored reke i jezera, putovanju na more ili bar uživanju pored bazena. Zahvaljujući proleću koje nas je odenulo u kabanice i gumene čizme, letu smo sve oprostili. Međutim, kada prva vrelina zapleše na betonskim pločama, prisetićemo se i tamne strane leta. Kako meteorolozi najavljuju, to će se desiti uskoro. Zato naš tim pedijatara priprema prve savete uz koje ćete lakše podneti eventualne nedaće koje se mogu javiti tokom nastupajućeg godišnjeg doba.

Poremećaji Ishrane Saznaj više

Poremećaji Ishrane

Poremećaji ishrane su psihički poremećaji koji se odražavaju na telo tj. telesnu težinu, uzrokujući često druge zdravstvene probleme koji mogu da imaju letalan ishod.

Gastroezofagusni Refluks (GER) Saznaj više

Gastroezofagusni Refluks (GER)

GER predstavlja refluks želudačnog sadržaja u ezofagus (jednjak). Na donjem kraju jednjaka, gde se nastavlja u želudac, postoji prsten mišića koji se zove donji ezofagijalni sfinkter. Taj mišić se otvara kako bi dete moglo da guta, podrigne i povrati, da bi se odmah potom zatvorio. Usled slabosti ili prolaznog opuštanja ovog mišića, hrana se kreće u suprotnom smeru.

Kod Alergije Na Hranu Dece Saznaj više

Kod Alergije Na Hranu Dece

Ukoliko Vaše dete ima ekcem, česte pojave rinitisa, kašlja, upale uha, bronhitisa ili probavne smetnje nakon uzimanja određene hrane, vreme je da proverite da li Vaše dete muči alergija na hranu. Sumnje su naročito opravdane ako u porodici već postoji pozitivna anamneza i ako dete nije dojeno jer je upravo dojenje najbolja prevencija alergija.

Kako Ojacati Imunitet Saznaj više

Kako Ojacati Imunitet

Da bi se suprotstavili invaziji mikroorganizama potrebno je povećati odbrambenu sposobnost organizma tj. ojačati imunitet. Kako bi se pripremili za ovaj „okršaj“ i nadjačali protivnika, pripremili smo savete koji će Vam olakšati put do pobede!

GER Saznaj više

Šta je GER?

GER (gastroezofagealni refluks) je sponatno vraćanje želudačnog sadržaja iz želuca u jednjak koje se javlja usled slabog tonusa unutrašnjeg sfinktera kardije.

Zašto Beba Glasno Dise Saznaj više

ZAŠTO BEBA GLASNO DIŠE

Bebe dišu mnogo brže od odraslih. Uzrok tome je mali kapacitet pluća, nesposoban da održi puno kiseonika, tako da je udisanje i izdisanje češće i brže. Poređenja radi, odrasla osoba udahne 16-20 puta u minutu, a novorođenče 40-60 puta!

Alergije Kod Dece Saznaj više

ALERGIJE KOD DECE

Poslednjih godina postoji značajan porast alergijskih bolesti. Pretpostavlja se da oko 20% ukupne populacije boluje od neke vrste alergija. Učestalost alergija u svetu se udvostručava svakih 8 godina. Kao prvi razlog se navodi česta upotreba aditiva...

hipospadija Saznaj više

HYPOSPADIA (HIPOSPADIJA)

Hipospadija podrazumeva nepravilnost u razvoju mokraćne cevi. Još uvek nije poznato zašto se javlja, kao ni faktori koji mogu da je uzrokuju. Smatra se da, ukoliko postoji kod dečaka, može biti povezana sa nepravilnim razvojem polnog uda.

Alergija na ambroziju Saznaj više

Alergija na ambroziju

Sumnjate da je i Vaše dete alergično na ambroziju? Ne paničite! Najbitnije je da Vam kažemo da, čak i ukoliko jeste, simptomi alergije nisu opasni po život! Dr Milka Velisavljev-Pomoriški, pedijatar i dr Andrija Rudić, pulmolog, alergolog i imunolog u tekstu koji možete pročitati na našem sajtu pišu o dijagnostifikovanju, lečenju i optimiziranju kvaliteta života alergičara.

blog-3 Saznaj više

Priča O Mesu

Filozofi su utvrdli da se refleks žvakanja uspostavlja između 4-tog i 6-tog meseca života, tako da se taj period smatra optimalnim za uvođenje mesa u ishranu deteta.

blog-3 Saznaj više

ELASTOGRAFIJA

Elastografija je bezbolna, neinvazivna ultrazvučna metoda. U kombinaciji sa ultrazvučnim pregledom daje najbolje rezultate u ranom otkrivanju tumora na dojkama i štitastoj žlezdi, pri čemu se smanjuje broj nepotrebnih biopsija.

blog-3 Saznaj više

ultrazvuk mozga

Ultrazvuk mozga je jednostavna, bezbolna, neinvazivna, neškodljiva metoda pregleda koja služi za prikaz određenih moždanih struktura u nedonoščadi, novorođenčadi i odojčadi.

blog-1 Saznaj više

Atopijski dermatitis

Ekcem je najčešća kožna bolest od koje boluje oko više od 20 % dece mlađe od 11 godina..Simptomi se obično razvijaju oko 3 meseca života a najčešće između drugog i šestog meseca života.

gojaznost Saznaj više

Gojaznost

Epidemija gojaznosti predstavlja globalni problem i pogađa sve segmente populacije.Uprkos alarmantnom stanju, ova epidemija će i u budućnosti širiti svoje razmere.