Atopijski Dermatitis

ATOPIJSKI DERMATITIS

Najčešća kožna bolest kod dece je ekcem. Smatra se da 20% dece uzrasta do 11 goidna ima simptome ovog oboljenja. Simptomi se obično razvijaju oko trećeg, tačnije u periodu od drugog do šestog meseca života.

Šta je atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis je hronična bolest sa dugiom periodom razvoja. Simptomi se mogu pojavljivati i nestajati. Važno je naglasiti da bolest nije ozbiljna, niti zarazna i da uglavnom nestaje sa godinama.

Šta je uzrok bolesti?

Uzrokom atopijskog dermatitisa smatra se kombinacija genetske predispozicije i faktora okoline. Nasledni faktori, poznati kao atopija, predstavljaju imunološku sklonost ka razvoju alergije i podrazumevaju urođeno suvu kožu. Statistika ukazuje na podatak da će se atopijski deramtitis razviti kod 50% dece čiji roditelji imaju neki vid alergije.

Šta je atopijska koža?

Atopijska koža je izuzetno suva koža. O ovom stanju se može govoriti ukoliko postoje vidljivi simptomi: ljuštenje ili hrapava crvena područja. Pošto stanje atopijske kože prati svrab i osećaj zatezanja, pacijent neprestanim češanjem pogoršava stanje i podstiče sekundarne infekcije bakterijama i virusima, te se osećaj neprijatnosti intenzivira tj. dolazi do još jačeg svraba i češanja. Tako nastaje začarani krug atopije.

Ukoliko se javi u prvim mesecima života, ekcem najčešće simetrično zahvata čelo i obraze i širi se na kosmati deo glave, gornji deo tela, spoljašnju stranu ruku, nogu i šake. Regija oko usana je pošteđena. Takođe je najčešće pošteđena i pelenska regija. Kasnije, tokom druge i treće godine života, izgled ekcema se menja. Javljaju se karakteristični plakovi i to na pregibima kolena i laktova, na skočnom zglobu i vratu.

Faktori koji dovode do napada:

  • 1. Sezonski ili klimatski faktori: zima, hladno vreme...
  • 2. Alergeni: u vazduhu(polen), kontaktni (nikl), hrana...
  • 3. ORL infekcija ili eruptivne bolesti: upala uha, prehlada, izbijanje zuba...
  • 4. Iritacija kože: tvrda voda, neadekvatan sapun...
  • 5. Psihološki faktori: reakcija na stres, neprijatna emocija...

Lečenje

Lečenje atopijskog dermatitisa je simptomatsko. Kod dece sa osetljivom i atopijskom kožom, adekvatna nega i higijena su obavezan deo svakodnevice!

Naši saveti za roditelje i decu:

-Kupanje ograničite na 5-10 minuta. Ne pregrevajte vodu (temperatura ne bi trebalo da prelazi 32-33 stepena). Koristite proizvode bez mirisa, sapuna i konzervansa koji su prilagođeni ostljivoj koži (ultrabogati gel ili sindet). Kožu dobro isperite i osušite tapkanjem, nikako trljanjem!

-Svakodnevno nanosite emolijentne kreme (obnavljaju kožu, izbegavaju njeno isušivanje, sprečavaju ulazak spoljašnjih alergena i ublažavaju svrab) i to kako tokom perioda napada, tako i tokom perioda remisije. Poznato je da one skraćuju periode između napada i ograničavaju upotrebu kortikosteroida.

-Birajte pamučnu odeću. Izbegavajte grube i irtitrajuće materijale (vunu) i one koje podstiču znojenje (najlon). Perite odeću deterdžentom bez omekšivača i potrudite se da dobro isprete veš.

-Ne pregrevajte prostorije u zimskom periodu. Pobrinite se da vlažnost vazduha ne odstupa od optimalne. Vodite računa o higijeni prostora u kome živite. Prašina i grinje su veliki neprijatelji osetljive kože.

-Dijete nisu poželjne osim u slučajevima alergije na hranu, utvrđene od strane lekara.

-Preterano izlaganje suncu je štetno ali je dokazano da i sunčevi zraci ublažavaju simptome atopijskog dermatitisa. Sunčajte se umereno i uz adekvatnu zaštitu