Balanitis

Balanitis

-Šta je balanitis?

Balanitis je upalni proces kožice muškog uda i predstavlja akutno stanje.

-Kako se prepoznaje?

Obično se dešava da se dete već izjutra žali na bol i otežano mokrenje i ne može da se izmokri u potpunosti. Međutim, ove tegobe dete može da ima i ako se razvija infekcija mokraćnih puteva ali kod balanitisa postoje i lokalne promene, na osovu kojih se i postavlja definitivna dijagnoza. Kožica uda, ili penis u celini, je otečena i crvena, dok se na otvoru kožice vidi iscedak, koji može biti gnojav i neprijatnog mirisa.

-Kako dolazi do oboljenja?

Kod dečaka do perioda puberteta obično se radi o lokalnoj bakterijskoj infekciji, dok kod dečaka u pubertetu postoji mogućnost da se radi o polno prenosivoj infekciji. Kod male dece, infekcija nastaje ako se mokri sa prljavim rukama, ako se ne podiže kožica prilikom mokrenja ili ako se ne održava svakodnevna redovna higijena genitalija. U adolescenciji uzrok infekcije može biti mokrenje sa nečistim rukama i učešće u (neproverenim) intimnim odnosima bez zaštite.

-Kako se leči?

Lečenje podrazumeva primenu lokalnih metoda: rivanol oblog i antibiotska mast, u trajanju 3-4 dana. Preterana upotreba antibiotske masti može dovesti do pojave gljivica na glaviću. Ako se upala dešava kod dečaka koji ima fumozu (sužen otvor kožice) nekoliko puta , predlaže se obrezivanje ali tek nakon saniranja upale.

-Savet urologa:

Značaj prevencije je od krucijalog začaja i u ovom slučaju. Zdravstveo vaspitanje o higijeni spoljašjih genitalija bi trebalo da bude sastavni deo vaspitanja svakog deteta.