Da Li Smo Bolesni Od Vremena

DA LI SMO BOLESNI OD VREMENA

Naš organizam biva opterećen pri svakoj nagloj promeni temperature, pritiska i vlažnosti. Tačnije, elektromagnetni impulsi koji se tada stvaraju u atmosferi mobilišu naš oraganizam, kako bi se prilagodio novim uslovima, te se javljaju neprijatna stanja koja nazivamo i meteropatske reakcije. Ove rekacije se javljaju 4-48 sati pre predstojeće promene vremena, dok prilagođavanje organizma traje 2-4 dana. Upravo toliko je organizmu potrebno da se adaptira na nepovoljnu fazu, kako je više ne bi identifikovao kao negativnu.

Evo kako pojedine vremenske promene utiču na naš oragnizam:

-VETAR

Vetrovito vreme je okidač za migrene. Usled vetra dolazi do stezanja i naticanja krvnih sudova hipotalamusa, centra u mozgu koji nadzire telesne funkcije. Čak i uporna nesanica takođe može da bude posledica jakog vazdušnog strujanja.Možda ste i sami primetili da topli vetrovi loše utiču na raspoloženje?!

-ATMOSFERSKI PRITISAK

Nizak atmosferski pritisak nas čini usporenima. Istraživanja ukazuju i na povećan broj porođaja pri ovakvom vremenu! Stoga, trdinice, pogledajte ponekad i vremensku prognozu!

Visok atmosferski pritisak je saveznik dobrog raspoloženja ali usled naglog porasta atmosferskog pritiska javalja se teže disanje, što može pogoršati probleme kod respiratornih bolesnika.

-VLAŽNOST VAZDUHA

Vlažno vreme pogoduje problemima infekcije sopljašnjeg uha. Naime, kroz ušni kanal se skuplja vlaga koja čini pogodno tlo za razvoj bakterija. Na uplau uha možete posumnjati ukoliko osetite svrab i primetite iscedak iz uha. Infekciju je moguće i sprečiti nošenjem kape ili štitinika za uši.

-ATMOSFERSKI FRONTOVI

Poremećaj atmosferskog elektromagnetnog polja, do kojeg dolazi tokom prelaska atmosferskih frontova, dovodi do slabljenja koncentracije.

-PLAVETNILO NEBA DIŽE SAMOPOUZDANJE!

Vedro nebo donosi vedre misli, dobro rasoploženje i osećaj poletnosti, te bi valjalo iskoristiti ovakve podsticaje prirode na konstruktivan način! Sunčano vreme udruženo sa niskom vlažnošću vazduha većini ljudi prija.

Baš kao što se i vi obradujete toplim danima, obraduju se i virusi, spremno čekajući pad vašeg imuniteta, kako bi iskazali svoju zlu ćud. Nemojte potcenjivati njihovu snagu jer je dokazano da 75% svih respiratornih oboiljenja izazivaju upravo oni! Infekcije gornjih disajnih puteva najčešće izazivaju rinovirusi, korona virusi i neki tipovi enterovirusa, dok infekcije gornjih i donjih disajnih puteva izazivaju respiratorni sincicijalni virus (RSV), virus parainfluence (1,2,3), adenovirusi i virusi influence (A, B).

Ukoliko želite da se odbranite od ovih sićušnih ali upornih neprijatelja, kao i da što laške prebrodite velika temperaturna kolebanja kojih smo svedoci poslednjih godina, preporučujemo vam da povedete računa o stanju organizma i ojačate svoj imuni sistem. Sa željom da zdravi i poletni dočekate i ispratite svaki dan.

Podelićemo sa vama i nekoliko saveta:

1. Jedan od uzroka za pojavu sve većeg broja meteropatskih reakcija (čak i kod dece do 15 godina starost) je sve češći i duži boravak u zatvorenim, klimatizovanim prostorijama i gubitak kontakta sa prirodom. Posledica takvog načina života ogleda se u gubljenju sposobnosti organizma da se nosi sa promenama vremena. Stoga se savetuje boravak u prirodi, makar sat vremena dnevno. Najmalđima savetujemo šetnju u periodu od 12 do 14h, a starijima preporučujemo umerenost, računajući na njohovo umeće procene.

2. “Fizička akjtivnost može zameniti mnoge lekove, ali nijedan lek ne može zameniti fizičku aktivnost”.

3. Zdrav način života je preduslov dobrog zdravlja. Podrazumeva redovan san, redovne i uravnotežene obroke, redovnu i umerenu fizičku aktivnost. Shvatite ovu “obavezu” kao dužnost prema svom zdravlju, kako bi vas dobro služilo!

4. Optimalnu količinu vitamina I mineral je najbolje uneti putem ishrane! Zato uživajte u voću i povrću! Seckajte, cedite, barite, igrajte se sa bojama plopdova koje vam priroda nudi!

5. Unosite što više tečnosti i to vode, limunade, toplih čajeva i supe. Sigurno znate šta se dešava kada oznojani i zadihani od fizičke aktivnosti popijete hladnu limunadu! Bar jednom ste se na taj način poigrali svojim zdravljem! Nadamo se da ste izvukli pouku.

6. Oblačite se slojevito! Ne dozvolite da zubato sunce zbija šale na račun vašeg zdravlja!

7. Budite pozitivni! Smehom oterajte tmuran oblak! Čitanjem bajke obezbedite miran san! Slušajte muziku! Zaplešite! Ukoliko sunce ne vidite na nebu, osetite ga u svom srcu! Verujemo u vaš svemoćni univerzum!