Da Li Znate Šta Je Bullying?

DA LI ZNATE ŠTA JE BULLYING?

Bullying je neželjeno agresivno ponašanje vršnjaka koji koriste fizičko nasilje, informaciju o zlostavljanom detetu ili svoju popularnost u društvu kako bi kontrolisali ili naštetili tom detetu (nazivanje pogrdnim imenima, širenje glasina ili pak fizičko nasilje).

Bullying može biti vrlo opasan, naročito danas kada je, usled pojave društvenih mreža, sve postalo javno i dostupno svima.

Deca počinju da koriste internet i društvene mreže sasvim naivno, misleći kako je svet dobar. Sa druge strane, društvene mreže predstavljaju korporacije koje povezuju ljude i omogućavaju im interakcije. Kako društvene mreže ostvaruju profit? Tako što se finansiraju od oglasa koje prezentuju korisnicima, što znači: više vremena provedenog na društvenim mrežama – više novca. A šta se najviše prati i deli na društvenim mrežama ? Senzacionalizam! Dakle,vesti koje prenose govor mržnje, nisu utemeljene na činjenicama, vređaju druge osobe, sadrže uznemirujući sadržaj unesrećenih osoba, jednom rečju – zanemaruju sve etičke kodekse delanja. Deca prvo bivaju zbunjena i preplašena onim što vide na internetu, da bi za svaku reakciju koja će kasnije da usledi bili odgovorni upravo roditelji - ukoliko roditelji dopuste detetu da vremenom prihvati “pravila”interneta i društvenih mreža, ne treba da ih začudi ako i samo dete počne da se ponaša u skladu sa njima (uloženo vreme formira navike).

Na žalost ili sreću, deca od prvog dana svog života znaju što je internet, tablet, mobilni telefon ili YouTube, te je neizbežno posmatrati ih u ovom kontekstu. Iako, ako realno sagledamo situaciju, moramo priznati da internet nije izmislio govor mržnje i da je vršnjačko nasilje oduvek postojalo, samo što su internet I društvene mreže učinili da problem poprimi šire razmere, obezbedivši dodatnu platformu za izražavanje.

Bullying može biti vrlo opasan jer žrtvu može baciti niz liticu depresije i otkotrljati je čak do samoubistva. Zato ne smemo ćutati i zatvarati oči pred stvarnošću, već prigrliti decu jače nego ikada i posvetiti im vreme i pažnju, kao najisplativiji ulog u njihovu budućnost!

Zadatak roditelja je da detetu od prvog dana predstave pravo lice sveta, kako bi ga pripremili da prepozna ali i da se na adekvatan način postavi pred svakim izazovom (uključujući i vršnjačko nasilje).

Nadalje, zadatak roditelja je da:

  • Prihvate odgovornost za sopstveno dete.
  • Odgajaju ga u okruženju punom ljubavi, saosećanja i razumevanja.
  • Grade prisne i iskrene unutarporodične odnose.
  • Forsiraju zdravu porodičnu komunikacije.
  • Neguju osećaj međusobnog poverenja i poštovanja između članova porodice.
  • Insistiraju na prihvatanju pravih vrednosti (kroz razgovore, izbor knjiga, izbor muzike) na uštrb negovanja popularnih trendova nekritičkog konzumiranja televizije, tabloida, lutanja po shopping molovima, težnje ka prividima moći, idealizovanja kvazivrednosti.
  • Poštujući sve navedeno, sigurni smo da će roditelji biti ponosni na svoje dete - emocionalno stabilno, socijalno integrisano, osobu sa izgrađenim integritetom i asertivnim pristupom rešavanju problema.