Grčevi Kod Beba

GRČEVI KOD BEBA

Grčevi su pojava o kojoj se mnogo priča ali protiv koje se malo može. Osvrnimo se još jednom na njih!

Kako ih prepoznati?

Da li ste čuli za “PRAVILO TROJKE”? Upravo ovo pravilo se koristi za definisanje pojave. Naime, ukoliko beba plače bar 3 SATA DNEVNO, bar 3 PUTA NEDELJNO u kontinuitetu od 3 NEDELJE, sasvim je moguće da pati od grčeva!

Koliko ovo iskustvo traje?

Individulano je! Obično se javljaju u intervalu od druge nedelje do četvrtog meseca života.

Kako nastaju grčevi?

Kada bebin sistem za varenje počne da se prilagođava adkvatnoj ishrani dolazi do nagomilavanja gasa u crevima, koji nastaje u procesu varenja mleka. Gas “rasteže" crevni zid i tako nastaje bol. Da bi izbacila gas iz creva, beba se grči. Ali nakon čujnog izbacivanja, beba se smiri.

Kako pomoći bebi?

Istraživanja su pokazala da lekovi koji razbijaju gasove u crevima pomažu isto kao i placebo.Dakle , ne pomažu! Takođe postoje argumenti koji potkrepljuju stav većine pedijatara i gastroenterologa da se bebi u prvim mesecima života ne daju čajevi, čak ni oni koje će Vam apotekari rado preopručiti kao odlične saveznike u borbi protiv grčeva. Shvatite ovu pojavu kao prvu neprijatnu situaciju Vašeg deteta u kojoj će mu od najveće pomoći biti Vaša podrška, toplina i nežnost. Topla pelena na stomačiću, nežno ljuljuškanje bebe, umirujući glas…itekako će prijati Vašoj bebi.

Postavite bebu da leži na boku sa skupljenim nogama ( kolena na grudi), kako bi i sama sebi pomogla.Takođe i masiranje staomačića u pravcu skazaljke na satu može da pomogne.

Šta preporučuju pedijatri?

Probiotike! Evo razloga:

  • Probiotici sadrže dobre ( korisne ) bakterije koje imaju brojne pozitivne efekte na zdravlje beba, pa čak i ublažavaju grčeve!
  • Probiotici nemaju neželjne efekte!

Na tržitu postoje preparati Colief i Coliprev pomoću kojih se dodaje enzim laktaza koji kod novorođene bebe još nije zero. Naš savet je da ovakvim, radikalnijim merama ipak pristupate u saglasnosti sa pedijatrom.