Hipospadija

Hipospadija

Šta je hipospadija?

Hipospadija podrazumeva nepravilnost u razvoju mokraćne cevi. Još uvek nije poznato zašto se javlja, kao ni faktori koji mogu da je uzrokuju. Smatra se da, ukoliko postoji kod dečaka, može biti povezana sa nepravilnim razvojem polnog uda.

Koje su osnovne karakteristike hipospadije?

  1. nepravilno mesto za otvor mokraćne cevi
  2. nepravilno razvijena kožica
  3. postojanje krivine muškog uda prema dole koja se pojačava tokom erekcije

Postoje različiti oblici hipospadija - od vrlo blagih do veoma teških. Težina tj. stepen anomalije zavisi od mesta gde se nalazi otvor mokraćne cevi i od zakrivljenosti penisa.

Kako bi roditelji trebalo da reaguju?

Ova anomalija se zapaža već prilikom pregleda novorođenčeta u porodilištu!

Prvu informaciju o postojanju anomalije roditelj dobija od pedijatra. Roditelj se upućuje u problem, pri čemu dobija i objašnjenje da njegovo rešavanje ne podrazumeva hitnost jer dete nema nikakvih smetnji sa mokrenjem.

Kad navrši 2-3 meseca, dete se vodi na konsultaciju kod dečjeg urologa. Posetu dečijem urologu bi trebalo obaviti ranije samo ukoliko dete ima problema sa nespuštenim testisima ili druge anomalije.

Ukoliko se radi o kompleksnoj hispospadiji, predlaže se ultrasonografski pregled celog mokraćnog i polnog sistema. Ukoliko je potrebno, rade se i dopunske analize.

Ukoliko se anomalija rešava radi kod dečaka u adolescentnom periodu, obavezno se u terapijski tim uključuje psiholog, kako bi pacijent što bezbolnije prošao kroz period sazrevanja i odrastanja.

Kako se leči hipospadija?

Lečenje hipospadije je hirurško.

Obično se predlaže rešavanje anomalije u periodu 1-3 godine. Ranije se obavlja samo ako dete ima suženje spoljašnjeg otvora mokraćne cevi, pa otežano mokri. Lečenje se radi u tkv. jednom aktu tj. jednom operacijom ali kod težih oblika može da bude u dva ili više puta. Poželjno je da u vreme operativnog lečenja dete nauči da kontroliše mokraćni sfinkter tj. da ne nosi pelene.

Operativnim lečenjem se koriguje mokraćna cev i otvor izvodi na vrh glavića, potpuno se ispravlja osovina penisa. Ukoliko postoji mogućnost, rekonstruiše se i kožica glavića tj prepucijum. U većini slučajeva, kožica nije dovoljno razvijena i nakon operacije, pacijent je praktično obrezan, što mu neće smetati tokom daljeg života.

Najbitnije je naglasiti da se danas svi oblici hipospadije uspešno mogu korigovati operativnim lečenjem! Sledeći savete stručnih lica, svakom dečaku se ukazuje mogućnost da po odrastanju bude normalan muž i otac.