Kako Ojacati Imunitet

KAKO OJAČATI IMUNITET?

Sudeći prema vremenskoj prognozi, temperature visoke za ovo doba godine očekuju nas do kraja meseca, stvarajući pogodno tlo za širenje virusa i povećanu učelost respiratornih i kombinovanih infekcija, pre svega kod male dece.

Da bi se suprotstavili invaziji mikroorganizama potrebno je povećati odbrambenu sposobnost organizma tj. ojačati imunitet. Kako bi se pripremili za ovaj „okršaj“ i nadjačali protivnika, pripremili smo savete koji će Vam olakšati put do pobede!

Svakodnevni unos svežeg voća i povrća je od velikog značaja za zdravlje, i to 1-2 porcije povrća i 2-3 porcije voća dnevno. Svakako da ne treba zanemariti okrepljujuću moć supe i čorbe ali kod dece sa slabijim apetitom bi trebalo pribeći triku i servirati je na kraju obroka. Luk, crni i beli, su nezamenjivi saveznici zdravlja jer sadrže prirodne antibiotike. Stoga, iskoristite ovaj dar prirode i obavezno ga uvrstite u jelovnik!

2. Da li ste znali da dete već sa osam meseci života možete da jedete slaninu? Ova, često nepravedno osuđivana namirnica, je zapravo prepuna esecijalnih B vitamina koji su od vitalnog značaja za dobro funkcionisanje imunitata. Sadrži čak 65% preporučljivog dnevnog unosa vitamina B3, 38% vitamina B12 i 36% cinka! Da li ste znali da je baš u slanini odnos omega 3 i omega 6 nezasićenih masnih kiselina sličan odnosu istih u maslinovom ulju?

3. Dovoljan unos tečnosti je obavezan. Možete da birate između soka, ceđenog od svežeg voća i čaja ali nikako ne smete da dozvolite da budete žedni!

4. Boravak na svežem vazduhu je posebno važan i to u periodu od 12 do 14h, kada ima najviše sunca. Stoga, mame i tate, propustite poneku rasprodaju i uputite se sa detetom u obližnji park ili šetnju pored reke. Paleta boja koju priroda nudi u ovo doba godine okrepiće i vaša čula, iako verujemo da ne postoji lepši ugođaj od posmatranja Vašeg deteta koje se igra i otkriva tajne prirode, diveći se sopstvenim podvizima i dostignućima. Pridružite im se, zašto da ne?

5. Svi znamo da je najbolja prevencija bolesti izbegavanje kontakta sa bolesnom decom ali razumemo i roditelje koji kažu da je teško primenjiva ukoliko mogućnosti ne dozvoljavaju alternativno rešenje. Ipak, preporučujemo Vam da, ako ikako možete, prednost date zdravlju deteta. Probajte sa kompromisima! Recimo, omogućite detetu da izostane iz kolektiva svake nedelje po jedan dan!

6. „Kakav san, takav dan“, opominjemo Vas sa punim pravom jer je spavanje itekako blagotvorno za organizam, naročito ako se na počinak krene pre ponoći. Pomozite svom detetu da formira naviku odlaska u krevet u isto vreme svakog dana! Dobrobit će biti višestruka, kako u negovanju zdravih životnih navika, tako i u poštovanju obaveza.

7. Prema najnovijim istraživanjima, uzimanje D vitamina je proporučljivo tokom cele godine, a naročito u zimskim mesecima, čak i nakon prve godine života!

8. Ne zaboravimo ni C vitamin! Preporučljiva dnevna doza je 50mg!

9. Ukoliko postoje medicinske indikacije, detetu se može dati i neki od preparata za jačanje imunog sistema na biljnoj bazi ali je naša preporuka da ne krećete u kupovinu bez prethodne konsultacije sa pedijatrom!.

10. Mislite o temperaturu vazduha u prostoriji u kojoj dete boravi. Kao zonu komfora preporučujemo 22-24° C.

11. Izlaganje deteta vremenskim pojavama kao što su magla, kiša ili jak vetar nije preporučljivo, te izbegavajte boravak napolju dok se ne stvore bolji uslovi.

12. Kod osetljive dece, u dogovoru sa lekarom, razmatra se i mogućnost vakcinisanja protiv određenih bakterija i virusa gripa.

13. I za kraj, smejte se! Hranite svoju pozitivnost! Maštajte sa decom! Igrajte se sa decom! Pozitivne misli su nezamenjiv imunostimulator, a “duša se leči kad ste među decom”. Korist je obostrana!