Kiseli Kupus Kao Probiotik

KISELI KUPUS KAO PROBIOTIK

Detinjstvo je ključan period za rast i razvoj, pa je hranljiva i izbalansirana ishrana jedan od osnovnih postulata zdravog života. Navike koje se steknu u detinjstvu bivaju trajne, što bi značilo da je investicija vremena i truda u njihovu izgradnju tokom najranijeg doba, isplativa na duge staze.Deca su po svojoj prirodi sklona lakom učenju i prihvatanju novina, pa period detinjstva dozvoljava da igrate na kartu razuđene mašte, edukativne priče, zanimljive nagrade, zajedničkih aktivnosti i raznih drugih trikova, kako bi uspeli u svom naumu – izgrađivanju zdravih životnih navika.

Da li su Popaju uistinu rasli mišići od spanaća ili je to samo jedna od dovitljivosti kojom bi se deca navela da jedu ovo, ne baš tako omiljeno povrće?! Sećate se i crtanog filma o dečaku Eriku koji, pošto pojede bananu, postaje Bananamen, „spreman da stupi u sve akcije“? Šta mislite o odlasku u bioskop nakon večere ukoliko se za večeru proba kiseli kupus? Deci treba pričati, radovati se njihovoj radoznalosti, govoriti im o benefitima neke radnje na njima prigodan način, postavljati im izazove, nudeći im ohrabrenje, ponavljati iste stvari na razne zanimljive načine, poštovati iskazanu doslednost. Umesto podređenog odnosa, ponudite im premisu poverenja, poštovanja i jednakosti jer će boreći se da je dokažu, biti voljni za saradnju. („Što nisi objasnio rečima, nećeš ni štapom. – Tatarska narodna poslovica). Deca su neiskvarena dokle god ih mi ne iskvarimo. Zato je „vaspitavanje dece posao u kome moramo znati kako da trošimo vreme da ga ne bismo izgubili“ – Žan – Žak Ruso. A zdravstveno vaspitanje, u koje spada i usvajanje pravila zdrave ishrane, je jedan od najvažnijih segmenata vaspitanja deta.

Mnogi roditelji podležu propagandi prizvođača raznih suplemenata, misleći da su oni adekvatna zamena za raznovrsnu i dobro izbalansiranu ishranu. A mi ponvljamo! Pravilna ishrana je preduslov zdravlja. „Neka hrana bude tvoj lek itvoj lek neka bude hrana.“ – Hipokrat. Pravilna ishrana je raznovrsna tj.podrazumeva unos svih hranljivih materija: ugljenih hidrata, belančevina, masti, vitamina i minerala iz namirnica.

Kiseli kupus je namirnica koja sa punim pravom zavređuje mesto u našem tekstu.

Da li znate da su kiseli kupus vekovima unazad, nosili sa sobom mornari na daleka putovanja? Evo i zašto! Primećeno je da upotreba ove namirnice tokom dugotrajnog putovanja, u uslovima krajnje jednolične ishrane, može da održi imunitet na zavidnom nivou. Naime, mornari su, zahvaljujući njoj, ostaajali zdravi čak i u najtežim vremennskim uslovima i tokom brojnih epidemija!

Kiseli kupus sadrži:

 1. Vitamin C - Postoji mit da su spomenuti mornari spašeni od skorbuta uglavnom pomorandžama, Prava istina je da su spas pronašli u kiselom kupusu, koji je bogatiji vitaminom C od citrusa. 100g sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C.
 2. Vitamin A.
 3. Vitamin B12 (uglavnom se nalazi u namirnicama životinjskog porekla pa ga roditelji vegani i vegetarijanci često koriste).
 4. Vitamin B6 (bez njega proteini ne mogu biti iskorišćeni).
 5. Vitamin B3 (neophodan u ćelijskoj energiji, celokupnom metabolizmu i razmeni materija u mozgu).
 6. Folnu kiselinu.
 7. Izocijanate – materije koje preveniraju rast malignih ćelija (posebno dojke, debelog creva, pluća i jetre). Interesantna je činjenica da ih nema u presnom kupusu, već samo u kiselom.
 8. Magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum.
 9. Vlakna.
 10. Belančevine.

Kiseli kupus je priznat kao jedan od najkorisnijih probiotika.

Ono po čemu se kiseli kupus razlikuje od sirovog su probiotičke bakterije. Kiseli kupus je izvorna fermentisana hrana prirodno bogata probiotičkim kulturama. Zbog toga je kiseli kupus jako bitan u lečenju bolesti prouzrokovanih disbalansom crevne floreBlagotvorno deluje na želudac i creva, na njihovu mikrofloru i na peristaltiku, čime prija probavi.

Spisak lekovitih svojstava ove top namirnice:

 • Poboljšava raspoloženje.
 • Organizam čini otpornim na stres.
 • Aktivira razmenu materija u mozgu.
 • Pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca.
 • Stimuliše rad ćelija i deluje podmlađujuće.
 • Pomaže kod izgradnje kostiju.
 • Reguliše i smanjuje količinu masnih materija i holesterola u krvi.
 • Jača imunitet i povećava snagu mišića.
 • Doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva.

Kiseli kupus se uvodi u ishranu već nakon prvog dečijeg rođendana. Kao što smo u uvodnom delu rekli, trudite se da ga što češće navedete da uživa u ovoj namirnici, kako bi usvojilo njen ukus i stvorilo naviku konzumiranja. A kako navike vode ka rutini, a rutina ka prednosti, obezbedićete mu poziciju sa koje će lakše sačuvati svoje zdravlje. I da ne zaboravimo, budite i sami primer svom detetu. Jedite kiseli kupus.