Nedostatak Apetita Kod Dece

NEDOSTATAK APETITA KOD DECE

Tradicionalan stav da je dobro uhranjeno dete, odnosno gojazno dete, zdravo još uvek stvara nedoumice kod brojnih mama. Verovatno ćete se složiti i sa našom konstatacijom da je mama koja nutka dete raznim poslasticama između obroka veoma učestao prizor u našoj sredini. Nećemo ih kritikovati jer smo svesni da ovu grešku ne čine iz loše namere, već isključivo se rukovodeći verom u ispravnost svojih postupaka. Ali ćemo naglastiti da upravo poslastice mogu da "zagorčaju" kvalitet odrastanja i napredovanja njihove dece.

Kao prvo, može se javiti gojaznost. Još jedan problem koji može da nastane usled čestog posezanja za grickalicama, sokićima i slatkišima između obroka je loš apetit.

Naime, već od desetog meseca života dete bi dnevno trebalo da ima tri glavna obroka i dve užine, energetski dobro izbalansirane i bogate hranljivim materijama. Obroke bi trebalo bazirati na adekvatnoj količini voća i povrća, žitarica, mesa i mlečnih proizvoda. Od izuzetne važnosti je raspored obroka, kako dete ne bi osetilo glad i poseglo za nezdravom hranom. Ukoliko se to dogodi, imamo problem! Slatkiš ima veliku kalorijsku vrednost, brzo zasiti i dete počinje da preskače glavne obroke.Verovatno se i sami slažete da bi se svaki mališan radije zasladio čokoladom nego jeo spanać. Ukoliko uvidi da će čokoladu da dobije čim se požali na glad, počeće da se mršti na sve što mu ponudite kao redovan obrok .Ako praksa zamene obroka grickalicama, sokićima i slatkišima potraje samo nekoliko dana, dete gubi interesovanje za drugu vrstu hrane i apetit slabi.

Slab apetit može biti i posledica stresnog perioda kroz koji dete prolazi (polazak u jaslice ili vrtić, prevelika očekivanja i uslovljavanja deteta, roditeljske svađe i slične situacije). Tada je strpljenje najveći saveznik svakog roditelja jer je potrebno identifikovati uzrok gubitka interesovanja za hranu, tragati za načinom prevazilaženja stresa i motivisati dete da se vrati zdravim navikama. Dete će sigurno biti zahvalno ako oseti Vašu podršku!.Pokažite mu je kad god možete: kuvajte zajedno, igrajte se namirnicama praveći od njih razne oblike i figure, učinite obedovanje zanimljivim!

U svakom slučaju, faze boljeg i lošijeg apetita kod dece uvek postoje, te ako dete lepo napreduje u visini i težini i ako je zdravo i raspoloženo, razloga za brigu nema.Ukoliko se gubitak apetita odražava na dete, poseta pedijatru je najbolja odluka. Slab apetit je često posledica anemije izazvane nedostatkom gvožđa, pa Vam preporučujemo da pre odlaska kod pedijatra uradite kompletnu krvnu sliku (KKS) i feremiju, kako bi uštedeli vreme i smanjili neizvesnost.