Pozitivno Razmišljanje

POZITIVNO RAZMIŠLJANJE

Postoji izreka koja kaže da je život 10 % onog što nam se dogodi a 90% kako mi gledamo na to. Razmislimo koliko ima istine u njoj! Za početak, probajte da se setite bar jedne osobe koja je ostvarila neki svoj cilj, rukovodeći se stavom "Ja to ne mogu"! Verovatno ne možete. Stav "Ja to ne mogu" je kavez u kojem osoba biva zarobljena i ograničena u obavljanju posla i aktivnosti koje bi joj donele napredak. Ali ! Taj deo Vas je naučen i izgrađuje Vas kao osobu na temelju Vaših iskustava i informacija, koje ste prikupili i prihvatili od okoline i drugih ljudi.

Sa druge strane, pozitivno razmišljanje nije negacija negativnog, niti zanemarivanje realnosti, već suprotno! Pozitivno razmišljanje napaja energijom pri suočavanju sa realnošću i životnim izazovima. To je prevazilaženje strahova i predrasuda, podizanje svesti i širenje percepcije. Krila koja će vam omogućiti da odlepršate iz kaveza i živite slobodno.

"Radost nije nešto što se samo tako događa, to je nešto što moramo izabrati i nastaviti izabirati svaki dan!" - Henri Nouwen

Šta želimo reći? Za usvajanje promene je potrebna spremnost, namera, praksa i vreme jer praktikujući pozitivno razmišljanje, vi svoj um koristite na nov način. U njemu se već dugo skladište loše i destruktivne informacije, koje neće lako ustupiti mesto nekim novim obrazcima. Očekujte da vas presretne strah, išamara osećaj bespomoćnosti, sebično prigrli pasivnost, da Vas razmazi uspeh, pa podvikne neuspeh. Ali baš tada nemojte odustati! Sagledajte sve te neprijatelje pred kojima ste ranije posustajali na drugačiji način jer vas sama odluka da krenete putem promene čini sposobnim da se sa njima suočite.