Pravilna Ishrana Deteta

PRAVILNA ISHRANA DETETA

“Šta god da je otac bolesti, majka joj je loša ishrana” (kineska poslovica)

Kada pričamo o maloj deci, prva asocijacija je mleko. Mleko jeste obavezan sastojak jelovnika deteta do kraja rasta i razvoja ali nakon navršene prve godine života, mleko gubi prioritet u njegovoj ishrani. Savetuje se u ograničeoj količini, koja bi trebalo da iznosi 500 ml dnevno. Minimali unos mleka, koji bi obezedio dnevne potrebe kalcijuma, iznosi oko 350ml. Potrebe u mleku se podmiruju i fermentisanim mlečnim prozivodima (jogurt, kiselo mleko i sir). Jogurt i kiselo mleko čak imaju prednost u odnosu na obično mleko zbog probiotskog efekta, lakše svarljivosti belančevina i bolje iskoristljivosti kalcijuma.

Do kraja 2. godine života završava se kompleto funkcionalno sazrevanje digestivnog i imunoregulativnog sistema tj. dete je sposobno da konzumira uobičajenu hranu za odrasle!

U uzrastu od 1. do 2. godine, zastupljenost masti bi trebalo da iznosi 30-35 % ukupne kalorijske vrednosti hrane, a nakon 2. godine života taj udeo se smanjuje na 25-35%. Udeo zasićenih masnih kiselina bi trebalo da bude manji od 10%, dok udeo esencijalnih masnih kiselina treba da bude 3- 10%. Pravilna ishrana deteta u ovoj životnoj dobi podrazumeva odsustvo ili minimalno prisustvo transmasnih kiselina, ogranićen unos holesterola (ispod 300 mg dnevno), prostih šećera i kuhinjske soli i što veći sadržaj vlakana. Osnovni izvor energije bi trebalo da čine ugljeni hidrati (50-60% ukupne kalorijske vrednosti ), dok bi unos belančevina , elektrolita, mikroelemenata i vitamina trebalo prilagoditi optimalnim potrebama deteta.

U uzrastu od 1. do 3. godine, jelovnik bi morao da bude raznovrstan, kompletan i ravnomerno raspoređen u 5 obroka, a nakon tog uzrasta u 3 osonovna obroka i 2 užine.

Evo i kalorijskih potreba u brojkama:

  • 1-3 godine: 100kcal/kg
  • 4-6 godina: 90kcal/kg
  • 7-10 godina: 71,4kcal/kg

Dečaci:

  • 11-14 godina: 55,6kcal/kg
  • 15-18 godina: 45,5kcal/kg

Devojčice:

  • 11-14 godina: 47,8kcal/kg
  • 15-18 godina: 40,0kcal/kg