Prehlada i Grip Vole Zimu

PREHLADA I GRIP VOLE ZIMU

Zima nam je nagovestila dolazak. Temperature su sve bliže nultom podeoku, hladan vazduh nas štipka za obraze, nosevi su postali klovnovski crveni, sve više nam prija topao čaj umesto osvežavajućeg soka, bake upliću nove šare u štrikane kape...dakle, nema šale, zima je tu, samo par koraka od nas.

Šta nam poručuju pedijatri?

Kao prvo, da se držimo poznate izreke da je „preventiva pola zdravlja“. Dakle, briga o imunološkom sistemu ne bi smela da izostane ni tokom zimskog perioda.

Zašto akcenat stavljamo na zimski period? Zato što se, tokom zime, povećava rizik oboljevanja od prehlade i gripa. Naime, hladno vreme, samo po sebi, ne prouzrokuje prehladu ili grip ali je priroda virusa takva da, pri niskoj temperaturi, oni imaju sledeće karakteristike:

  • Uspešno opstaju Dr Robert Glater (Lenoks Hill hospital, New York) „Rinovirusi i drugi virusi tokom niskih temperatura mogu da prežive i do sedam dana u zatvorenim prostorijama, radnim površinama ili na vratima. Virusi se više zadržavaju na tvrdim površinama, metalu i plastici nego na mekim tkaninama“
  • Mogu da prevale velike razdaljine
  • Niže temperature pružaju virusu gripa zaštitni sloji, što ga čini snažnijim i čvršćim, pa može da putuju kroz vazduh, od osobe do osobe. Na višim temperaturama virus gubi taj čvrst sloj i postaje mekši, pa se tako manje širi.

Još jedan faktor koji dokazano povećava rizik od zaraze rinovirusima je suv vazduh. Hladan vlazduh prirodno zadržava manje vode, čak i kad grejna sezona počne. Zagrevanjem vazduha samo činimo da nam bude udoban boravak u prostoriji, ali vazduh i dalje ostaje suv. Virusi, pri niskoj vlažnosti vazduha, postaju izuzetno dinamični. Grejanje, pak, isušuje sluznicu nosa čime se njena zaštitna uloga smanjuje pa virusi lakše prodiru u organizam.. Nadalje, zimi osobe uglavnom borave u zatvorenom prostoru, a zatvoren prostor se tokom zime ređe provetrava.

Poseban akcenat bi trebalo staviti na zaštitu dece koja boluju od astme jer su kod njih simptomi virusne i bakterijske infekcije mnogo jače izraženi tj. mogu da isprovociraju bronhoopstrukciju (spazam bronhija) koji se manifestuje zviždanjem i krčanjem u grudima i kašljem koji je suv i naporan.

Stoga bi svaki astmatičar trebao konsultovati  svog pulmologa o merama prevencije prehlade i gripa, kako bi što komfornije pregurao rizičan period. Pulmolozi i pedijatri podržavaju stav da je vakcina protiv gripa za decu koja boluju od astme, a starija su od šest meseci, najoptimalnije rešenje.