Ultrazvuk

PRIČA O MESU

Nadamo se da ste već usvojili činjenicu da je meso izuzetno korisna namirnica!

Činjenicu potkrepljuju podaci:

  • Meso sadži oko 20% belančevina visoke biološke vrednosti!
  • Meso sadrži gvožđe u hemijskom obliku, koje je iskoristljivije od gvožđa u nehemijskom obliku tj. onog koje se nalazi u povrću,voću, žitaricama i mlečnim proizvodima.

Filozofi su utvrdli da se refleks žvakanja uspostavlja između 4-tog i 6-tog meseca života, tako da se taj period smatra optimalnim za uvođenje mesa u ishranu deteta. Sa druge strane, dete uzrasta od 6 meseci samo 50% svojih energetskih potreba može da zadovolji iz mleka, dok bi ostatak trebalo da obezbedi iz nemlečne ishrane. Prvo se uvodi belo meso (sa 5meseci starosti), potom crno (sa 6 meseci starosti), zatim jaja (nakon 6 mesi starosti) i dzigerica (sa 8 meseci starosti). Tada bi nedeljni jelovnik Vašeg deteta trebalo da izgleda ovako: 4 puta nedeljno – meso, dva puta nedeljno – žumance i jednom nedeljno – dzigerica, uz obavezan prilog od povrća, kako bi vitamin C iz povrća povećao apsorpciju gvožđa iz mesa (jaja, dzigerice). Spomenimo i to da su crna mesa bogatija gvožđem ali da se uvek prvo uključuje belo pileće peso, isključivo kuvano i u malim količinama, kako bi se dete naviklo na nov ukus.

Priprema mesa podrazumeva besprekornu higijenu i tehniku pripremanja. Meso bi trebalo da bude sitno iseckano, oslobođeno nesvarljivih vlakana, krto i posno (sa njega treba skinuti kožu, kosti i svu masnoću). Tako pripremljeno, spusti se u vrelu vodu i kuva dok ne proključa (do 30min). Kako znati da li je meso kuvano? Između ostalog, prepoznaćete po boji: meso koje je kuvano nije unutra ružičasto! Ukoliko se prekuva, meso biva tvrdo i teško se gnječi. Dakle,meso se prvo pasira, zatim gnječi, pa secka.

I za kraj, zapamtite! Odojče se nikada ne hrani silom! Njegovo čulo ukusa je najrazvijenije čulo, pa ukoliko mu ne prija ukus neke hrane, a mi mu tu hranu guramo silom, nije isključeno da će se nje zauvek odreći.