Ubod Pčele Ose Ili Stršljena

UBOD PČELE, OSE ILI STRŠLJENA

Autor: Dr Andrija Rudić

Posle uboda pčele, ose ili stršljena mogu se javiti dve vrste reakcije:

  • Toksična (bolna ali u suštini bezopasna).
  • Alergijska (koja može da ugrozi život).

Alegijska reakcija na ubod pčele, ose i stršljena se javlja kod dece koja imaju atopijsku konstituciju, te ispoljavaju različita alergijska oboljenja, ali se može javiti i kod zdrave dece kod koje ne postoje druge alergijske manifestacije.

Kada treba posumnjati na alergijsku reakciju posle uboda?

  • Ako je crvenilo i otok na mestu uboda veći od 5 cm.
  • Ako se jave mučnina, povraćanje i/ili proliv.
  • Ako su prisutni otežano disanje, sviranje u grudima i/ili otežano gutanje.
  • U daljem toku dolazi do pada pritiska, gubitka svesti.

Navedeni simtomi se brzo smenjuju u vremenu koje je kraće od 15 minuta, tako da je veoma malo vremena za pravovremenu lekarsku intervenciju, pa u najtežim slučajevima može doći do smrtnog ishoda.

Zato pedijatri predlažu da se deci sa atopijskom konstitucijom i visokim vrednosti ukupnog IgE seruma, deci sa drugim alergijskim manifestacijama ali i ostaloj deci koja su imala burnu lokalnu reakciju (na ubod pčele, ose ili stršljen)a ili neki drugi od napred navedenih simptoma uradi alergološko ispitivanje: kožni prick test na venome(toksine) pčele, ose i stršljena.

Takođe treba uraditi i specifična IgE antitela na navedene venome.

Ukoliko se utvrdi da dete ima visok rizik za burnu alergijsku reakciju neophodno je da roditelji budu snabdeveni injekcijama adrenalina (u vidu penkala za samoubrizgavanje) i da budu obučeni za davanje ove injekcije u što kraćem roku.