VAKCINE

VAKCINE

Imunizacija je jedan od najboljih primera ljudske pobede nad životnom sredinom u kojoj cirkulise veliki broj bakterija,virusa i drugih mikroorganizama, koji su dugo bili izvor zaraze, patnje i smrti. Vakcinama se na najbrži i najjeftiniji način utiče na snizavanje obolevanja.Vakcinacija /ili vakcinoprofilaksa/kao specificna mera u sprecavanju i suzbijanju zaraznih bolesti u vecini slucajeva predstavlja najefikasniju meru u borbi protiv zaraznih bolesti. Smatra se da osim obezbedjivanja ispravne vode za pice, nijedno drugo otkrice u medicini nije imalo tako dubok uticaj na zdravlje stanovnistva kao vakcine,pa cak ni otkrice antibiotika.

Svake godine vakcinisanjem se spašavaju životi vise miliono dece.Samo vakcinisanjem protiv malih boginja smanjuje se gubitak jednog miliona dece.U prevakcinalnom periodu u svetu je od malih boginja godisnje umiralo 6-8 miliona dece. Osim obezbedjivanja ispravne vode za pice nijedna druga zdravstvena mera nije imala tako dubok uticaj na zdravlje stanovnistva čak ni pronalazak antibiotika.

Velike boginje su prva infektivna bolest koja je iskorenjena vakcinacijom.Poslednji slučaj zabeležen je 1978.godine. IMUNIZACIJA JE SRŽ PREVENCIJE

Prevencija bolesti imunizacijom ne redukuje samo mortalitet vec i morbiditet / stopa oboljevanja/ kao i direktne i indirektne troskove u zdravstvu. Pertussis: 600 000 zivota se spasi godisnje zahvaljujuci imunizaciji. Difteria ;Poslednji slučaj u Srbiji zabeležen je 1980.godine a u Francuskoj 1990.god. Influenza:Vakcinisanjem starijih od 65.godina,smanjuje se broj hospitalizovanih od 31 % do 70 %, incidencija od od 31 %do 68 % a za 70% do 80 % redukuje se smrtnost kod vakcinisanih.

Hepatitis B: Kampanja imunizacije dovela je do smanjenja slučajeva oboljevanja od hepatocelularnog Ca.Cilj SZO je redukcija hroničnih nosilaca HBV . Haemophilus influenzae tip B:U Finskoj zahvaljujuci Hib konjugovanoj vakcini , infekcije izazvane Hib kod dece / meningitis, osteoartritis i dr./ su nestale tokom poslednjih deset godina imjnizacije.

Poliomijelitis: Posle velikih boginja, očekuje se da dečija paraliza bude druga bolest koja ce se kompletno iskoreniti vakcinacijom.SZO je vec 2002.godine proglasila eliminaciju divljih virusa dečije paralize u Evropskom regionu.

Male boginje:Imunizacijom se svake godine spasi preko milion dece od smrti. Rubella: Imunizacijom je redukovan broj obolelih od kongenitalne rubele u razvijenim zemljama sveta. Tetanus: Vakcinacija ima vodecu ulogu u značajnom smanjenju slučajeva tetanusa a naročito tetanusa novorodjenčadi.