VARIČELA

VARIČELA

VARIČELA je akutna zarazna bolest koja pripada osipnim  groznicama. Uzročnik bolesti je Varicella - Zoster virus iz grupe Herpes virusa. . Virus je osetljiv u spoljašnjoj sredini i brzo ga inaktivišu visoka temperatura, ultravioletni zraci i dezinfekciona sredstva.

Rezervoar infekcije je čovek oboleo od varičele, retko od Herpes - Zostera, izvor infekcije je nazofaringelani sekret osobe, a ulazna vrata infekcije predstavlja sluzokoža nazofarinksa. Zaraznost počinje 48h pre pojave ospe i traje do 5 dana od pojave prvih vezikula tj. dok sve vezikule ne pređu u kruste. Bolest se najčešće javlja u epidemijama, naročito u dečijim kolektivima jer se lako prenosi - putem kapljica nazofaringelanog sekreta ili kontaktom sa obolelim koji ima vezikule.Period inkubacije (vreme od ulaska virusa u organizam do pojave simptoma iznosi 10 -14 dana, najviše 21 dan.

Postoje 3 jasno definisana stadijuma bolesti:

1. Kataralni ili početni stadijum: traje 1-2 dana, odlikuje se povišenom telesnom temperaturom i opštom slabošću, kod dece najčešće izostaje.

2. Osipni stadijum: Ospa izbija u naletima, a svaki nalet ospe prati porast telesne temperature.

Ospa prolazi kroz stadijume:

  • 1. makula
  • 2. papula
  • 3. vezikula
  • 4. krusta

- Makula se izdiže, nakon par sati postaje papula, pa vezikula koja se suši i prelazi u krustu. Krusta traje 2 - 3 dana i otpada, da bi na tom mestu ostala privremena depigmentacija kože, bez ožiljka.

- Ospa je polimorfna, što znači da se u istom momentu na koži mogu videti osipne promene u različitim stadijumima evolucije. Izbija u naletima. Svaki nalet je praćen porastom telesne temperature. Razmak između naleta je 10 - 30 h.

- Ospa je pojedinačna. Koža između promena nije izmenjena.

- Ima centripetalni raspored, najgušća je na trupu. Praćena je svrabom.

- Na sluzokožama se javlja enantem , ali zbog vlažne sredine, vezikule brzo pucaju I javljaju se defekti koji su vrlo bolni, naročito na oralnoj sluzokoži (sluzokoži usta).

3. Stadijum rekonvalescencije tj.stišavanje bolesti: Ospa je u regresiji. Na koži se vide kruste  i mesta depigmenatcije, a promene na sluzokožama zarastaju. Traje 6 - 8 dana.

Ukoliko ne nastane sekundarna  superinfekcija vezikula bakterijama, promene na koži uglavnom zarastaju bez ožiljaka. Bolest prolazi nakon 7-10 dana.

Varičela pokazuje visoku zaraznost.U jednoj porodici 88% osetljivih u domaćinstvu oboli za 2-3 nedelje4, a 96% u roku od mesec dana. U evropskim zemljama, deca uzrasta do 6 godina čine 52-78 % obolelih, a deca uzrasta do12 godina  čine 89 - 95,9% obolelih.

Uspešna prevencija varičele omogućena je tek dobijanjem vakcine protiv ove bolesti. Danas sve veći broj zemalja uvodi vakcinu protiv varičele, bilo kao preporučenu za osetljive grupe stanovništva ili u okviru sistematske imunizacije dece. U našoj zemlji,takođe postoji vakcina protiv varičele.

Do sada je licencirano više formulacija

  • monovalentnih vakcina
  • kombinovanih vakcina - sadrži komponente i vakcine protiv morbila, mumps i rubeole (MMR vakcina) i vakcine protiv varičele (MPRV vakcina).

Vakcine su licencirane za uzrast iznad 12 meseci, u nekim zemljama i za uzrast iznad 9 meseci, pri čemu je primena MMR vakcine ograničena na uzrast iznad 12 meseci. Vakcina se daje u dve doze. Prva doza se daje deci uzrasta 11-18 meseci, a druga doza deci uzrasta 15-23 meseca.

Kod većine vakcinisane  zdrave dece IgG antitela na varičelu mogu se dokazati u toku mesec dana od vakcinacije. Više studija je pokazalo da dve doze vakcine pružaju bolju zaštitu u odnosu na jednu dozu.