Zapušen Nos Kod Beba i Dece

ZAPUŠEN NOS KOD BEBA I DECE

Jedan od najčešćih problema sa kojim se roditelji susreću svakako je zapušen nosić. Zašto? Zato što bebe jednostavno ne umeju da dišu na usta!

-Koji su uzroci javljanja ovog problema?

 1. Zima i hladni dani „favorizuju“ probleme sa disajnim organima. Zimski virusi i hladan vazduh najpre napadaju nos, prosto zato što je prvi na udaru.
 2. Sa druge strane, vazduh isušen usled grejanja prostorija, takođe otežava disanje.

-Kako doskočiti ovom problemu?

Imajte na umu da u prvim mesecima života čak i minimalna količina sekreta može napraviti problem! Zato je neophodno stalno održavati vlažnost bebinog nosa, bio on zapušen ili ne. Ukoliko je nos zapušen, koriste se sprejevi morske vode koji mogu biti hipertoni (koncentrovani) i izotoni (fiziološki rastvor). Srećom, danas postoje inovativni sprejevi na bazi morske vode, čije korišćenje je daleko lakše i bezbednije od ispiranja nosa fiziološkim rastvorom pomoću šprica, čemu se ranije pribegavalo. Sprej koji sadrži prečišćenu morsku vodu je idealno sredstvo za negu bebinog nosića, efikasno i u otpušavanju već zapušenog nosa. Posebno dizajnirana mlaznica tj. „vrh spreja“ , sačinjen od kvalitetne fine plastike i graničnik, koji ne dozvoljava prekomerni prodor mlaznice u bebin nosić, čine njegovo korišćenje krajnje jednostavnim i bezbednim. Može se koristiti već od prvog dana života!

-Zašto baš morska voda?

Morska voda ima brojna blagotvorna dejstva na sluzokožu nosa:

 1. Štiti je od štetnih spoljnih faktora (virusa, čestica prašine, hladnog vazduha, alergena...).
 2. Vlaži i hidrira sluzokožu nosa, što je posebno važno u sezoni grejanja i suvog sobnog vazduha.
 3. Ispirajući efekat pospešuje eliminaciju sekreta iz nosa.
 4. Efekat morske vode na cilijarne ili trepljaste ćelije nosne sluznice takođe pospešuje eliminicaju sekreta.
 5. Smanjuje otok nosne sluznice i tako olakšava disanje.

-Koji su uzroci zapušenog nosa kod starije dece?

Postoji više uzroka ali ćemo navesti najčešće:

 1. Alergije
  U ovom slučaju bi trebalo sprovoditi preventivnu terapiju tj. profilaksu. Naime, odgovarajuća terapija lekovima se sprovodi pre početka sezone alergija (pažnja: u proleće počinju alergije na polen) i na taj način se sprečava i sam početak alergijskog procesa. Najčešće se koriste antihistaminici. Takođe se pribegava upotrebi hipertonih rastvora morske vode (2-3 puta dnevno) ali i upotrebi fiziološkog rastvora za ispiranje alergena (polena) nakon svakog boravka napolju.
 2. Virusne infekcije
  U ovom slučaju se primenjuje samo simptomatska terapija tj. leče se samo simptomi, pošto je poznato da ne postoji lek protiv virusa. Za otklanjanje zapušenja nosa se koriste slani rastvori – hipertoni tj.koncentrovani (kada je nos zapušen) i fiziološki rastvor morske vode (3,4 puta dnevno), kako bi se isprali virusi iz nosa i sprečila pojava drugih opštih simptoma. Već smo rekli da ovi preparati nemaju neželjenih efekata i da se mogu koristiti nedeljama i mesecima, bez ikakve opasnosti. Još jednom ćemo ponoviti da nastanak virusnih infekcija može da spreči zdrava, dobro izbalansirana ishrana koja podrazumeva optimalan unos prirodnih vitamina i minerala. Kvalitetna ishrana, dugotrajan okrepljujuć san i boravak u prirodi na svežem vazduhu su gradivni činioci dobrog odbranog sistema.
 3. Adenoid tj. uvećan treći krajnik
  Kada postoji sumnja da je adenoid uzrok dugotrajnog zapušenja nosa, poželjno bi bilo da dete pregleda specijalista za uho, grlo i nos. Kada posumnjati? Ukoliko dete često hrče, ima slabiji apetit, ponekad i upale srednjeg uha, budite oprezni! Prisustvo navedenih simptoma je valjan razlog za posetu pedijatru, koji će Vas uputiti na pregled kod ORL specijaliste. Malo ažurnosti nije naodmet jer pravovremeno izvedena intervencija će umnogome popraviti kvalitet života Vašeg deteta.