Zašto Beba Glasno Diše

ZAŠTO BEBA GLASNO DIŠE

Bebe dišu mnogo brže od odraslih. Uzrok tome je mali kapacitet pluća, nesposoban da održi puno kiseonika, tako da je udisanje i izdisanje češće i brže. Poređenja radi, odrasla osoba udahne 16-20 puta u minutu, a novorođenče 40-60 puta!

Disanje kod beba nikada nije ujednačeno. Novorođene bebe imaju brze i plitke udisaje, pa sa punim pravom možemo reći da nas njihovo disanje navodi na pomisao da su zadihane.

Još jedna normalna pojava kod beba je i tzv. „periodično disanje“ - udisaji i izdisaji postaju sporiji, a ponekad se događa i pauza tj. nekoliko sekundi nema ni udisaja, ni izdisaja.

Za razliku od odraslih osoba, bebe nisu u stanju da pročiste svoje grlo kašljanjem, što može biti uzrok glasnog disanja. Ovaj problem se rešava pomoću kapi za nos u obliku fiziološkog rastvora (sekret se pretvara u tečnost, pa beba lakše diše).

Sumirajmo razloge bebinog glasnog disanja:

  1. -Disajni putevi su mali i ne mogu da udahnu mnogo vazduha jednim udisajem.
  2. -Višak pljuvačke na zadnjem delu grla takođe može pruzrokovati glasno disanje
  3. -Laringomalacija (nedovoljno čvrsta hrskavica grkljana). Bebe sa laringomalacijom često veoma glasno dišu, što najviše dolazi do izražaja dok jedu ili plaču. Ova pojava se obično primećuje tokom prvih nekoliko nedelja života i traje do 12. ili 18. Meseca života. Ne zahteva poseban tretman.

Kada će beba prestati glasno da diše?

Bebe prestaju glasno da dišu obično već sa 6 meseci starosti. Tada već znaju da udišu vazduh kroz nos, a izdišu ga kroz usta. Takođe, oko 6. meseca života, kapacitet pluća je bolje razvijen.

Kada bi bebu trebalo odvesti kod lekara?

  1. Ako beba kašlje i čuje se "zviždanje" pluća.
  2. Ukoliko je beba opuštena i teško se budi.
  3. Ukoliko beba ima povišenu temperaturu.
  4. Ukoliko primetite da se bebin grudni koš ne pomera dok diše, već bilo koji deo oko njega. To može da znači da beba koristi neke druge mišiće kako bi izbacila vazduh iz pluća.
  5. Ukoliko ste zbog bilo čega zabrinuti.