Zašto Treba Čitati Maloj Deci?

ZAŠTO TREBA ČITATI MALOJ DECI?

Opšte je poznato da danas deca sve manje čitaju i da knjiga, kao medij polako pada na začelje, kada posmatramo mas–medije u celini.

„Ne moraš da spališ knjige kako bi uništio kulturu. Smo navedi ljude da prestanu da ih čitaju.“ - - Rej Bredberi.

Sledeći mudrost ovog pisca, dolazimo do zaključka da kulturnom identitetu zajednice doprinosi svaki od njenih članova.

Ali da se vratimo pojedicu!

Kao pedijatri, bavićemo se prednostima svakodnevnog čitanja za najmlađu populaciju.

Postoji nebrojeno mnogo dokaza o tome koliko je važno da dete provodi vreme uz knjige. Razvijanju navike čitanja kod dece svakako doprinosi roditelji jer “Što čine deca? – što vide od oca”. Da li vredi terati decu da čitaju školsku lektiru ako im je to prvi susret sa nekim štivom? Ne. Deca su veoma radoznala i imaju izraženu moć zapažanja. Ako im govorite jedno, a radite drugo, budite sigurni da će oponašati ono što radite! Postupak je upečatljivija poruka od izgoverene reči jer nosi sa sobom I emocionalnu komponentu, sliku, govor tela, “filmski obrađenu temu” i to je ono što se pamti i usvaja.

Dok je dete malo, poželjno bi bilo da i roditelj svoje vreme investira u formiranje ove korisne navike kod deteta, navike čitanja.

  • Rezultati dosadašnjih istraživanja sugerišu da nikada nije suviše rano da počnete da čitate svom detetu. Rana faza čitanja utiče na uspostavljanje veze sa detetom. U najranijem uzrastu, dete se lako navikava na glas roditelja i uspostavlja se veza, koja se redovnim upražnjavanjem navike čitanja, osnažuje.
  • Dok detetu čitate knjigu, u njemu se javlja podsvesna poruka o važnosti koju mu pridajete. Dete oseća da je željeno, da je svom roditelju dovoljno važno (jer deo svog vremena namenjuje njemu), da je voljeno, te se postavlja čvrst temelj samopuzdanja.
  • Ova zajednička aktivnost pruža zdravu osnovu, na kojoj su deca na pravi način izložena jeziku i govoru, pa posledično doprinosi i razumevanju reči. Pomaže detetu da lakše i brže progovori, a vremenom i da uvećava fond reči, utiče na povećanje koncentracije i pažnje i širi obim dečijeg interesovanja.
  • Čitanje utiče na razvoj inteligencije i podstiče maštu tj. čitanje se smatra najvećim stvaraocem mašte.
  • “Postoji nešto što je važnije od svake logike: to je mašta” – Alfred hičkok
  • Čitanjem se razvija i emocionalna inteligencija tj. deca kroz određene priče uče o emocijama i skali osećanja koja će iskusiti tokom života. Identifikujući se sa likovima iz knjiga, usvajaju empatiju, optimizam i prilagođavanje, pa se lakše snalaze u mnogim životnim situacijama.
  • Čitanje maloj deci utiče na razvoj moždane aktivnosti, pomažući im da I sami što ranije savladaju čitanje.