Značaj Puzanja

ZNAČAJ PUZANJA

Pisali smo o značaju vežbi za stimulaciju motornog razvoja. Jedna od faza u motornom razvoju je i puzanje. Često se roditelji pitaju zašto je ovaj način kretanja bitan za savladavanje pošto prestaje da se koristi već savladavanjem sledećeg stupnja razvoja. Evo i odgovora!

1. Kao prvo, dete koje dugo puzi neće imati problema sa hodanjem jer je njegovo telo izvežbano višemesečnim puzanjem. Prohodava brzo nakon prvih pokušaja podizanja i pada manje od dece koje nisu ovladala ovom veštinom.

2. Dok puzi, dete uči da fokusira predmete koje želi da dohvati i na taj način vežba čulo vida,finu motoriku, koordinaciju oka i ruke, što je važan preduslov za kognitivni napredak i razvoj govora.

3. Prema mišljenju psihologa, deca moraju biti pokretljiva i ostavljati nered iza sebe jer je to znak neopterećenosti duha i blagostanja. Prevelika pasivnost kod deteta je znak problema u psihofizičkom razvoju.

4. Puzanje je, osim toga što je deo normalnog razvoja deteta, odlična vežba za sve mišiće, kako za njihovu snagu, tako i za njihovu elastičnost. Takođe je važno i za pravilan razvoj motorike.

Kao potvrdu naših reči možemo navesti i podatak da je puzanje kao oblik vežbanja postalo hit među fitnes trenerima i terapeutima jer jača osnovne mišićne grupe u telu. Čak je na festivalu „Balans“ održanom u Londonu predstavljeno kao novi trend vežbanja. Naročito se preporučuje ljudima koji imaju povrede iz saobraćajnih nesreća. Iz klinike Mejo čak „stiže“ podatak da se upražnjavanjem ove vežbe može „resetovati“ i centralni nervni sistem kako bi se preispitao obrazac mobilnosti koji smo naučili kao dete!

Stoga nama, lekarima, ostaje zadatak da stalno podsećamo roditelje koliko je bitno da pomognu svom detetu u savladavanju ove veštine i to stalnim podsticanjem. Postavite zanimljiv predmet ili igračku u neposrednu blizinu deteta i gledajte sa koliko se elana i entuzijazma Vaša beba upušta u avanturu puzanja! Ukoliko Vam se čini da Vaš trud daje slabe rezultate, obratite se fizioterapeutu koji će Vam sigurno pomoći da ovaj izazov vidite kao zanimljiv zajednički angažman, a ne problem.