Britanski Soj Koronavirusa

BRITANSKI SOJ KORONAVIRUSA

Novi soj koronavirusa, tzv. britanski soj pod nazivom B.1.1.7, već je postao dominantan soj ovog virusa u Velikoj Britaniji i pokazuje ubrzano širenje u brojnim zemljama širom sveta. Procenjuje se prisutnost britanskog soja u našoj zemlji iznosi čak 30% od ukupnog broja novozaraženih.

Novi britanski soj koronavirusa sadrži genetske promene na S-genu SARS-CoV-2. Naime, do sada se brisevima testiralo prisustvo 3 gena koronavirusa: N protein, S protein i ORF1ab. Pacijenti su bili pozitivni ukoliko je jedan od ovih gena detektovan u brisu, osim u slučaju testova koji su detektovali samo S-gen, koji sam za sebe nije pouzdan indikator prisustva virusa. Sa pojavom genetskih promena na S-genu, on se više ne može detektovati postojećim testom. Tako da slučajevi koji su ranije bili pozitivni na sva tri gena, sada su pozitivni samo na N-gen i ORF1ab- gen.

Zbog toga je odsustvo S-gena postalo pouzdan indikator nove, britanske varijante koronavirusa od sredine novembra 2020. godine. Znajan porast novog soja prvo je uočen u Velikoj Britaniji, a zatim u drugim zemljama sveta. Smatra se da se ovaj soj virusa lakše i brže prenosi među ljudima ali još uvek ne postoje jasni dokazi o promenama patogenosti ili povezanosti sa većim mortalitetom.

Matematičkim proračunima se došlo do zaključka da se ovaj virus prenosi 30-70% brže, što je prilično varijabilan opseg, ali sasvim sasvim dovoljan da totalno optereti bolničke kapacitete širom sveta. Postoje i pretpostavke da je britanski soj oko 30% smrtonosniji ali nije uočeno povećanje u mortalitetu prilikom analize bolničkih podataka koje su sproveli Britanci.

Nedavno je objavljen pregled nacionalnih statistika Velike Britanije o broju inficiranih i obolelih od COVID 19, uz poseban osvrt na novi soj koronavirusa u različitim delovima ove države. Uočeno je da pacijenti sa novim, britanskim sojem koronavirusa značajno ređe beleže gubitak čula ukusa i mirisa, ali se zato češće javlja kašalj, suvo grlo, zamor, bol u mišićima i febrilnost. S druge strane, nema značajnih razlika u pojavi dispnee, glavobolje i gastrointestinalnih simptoma između osobe zaražene standardnim i britanskim sojem SARS-CoV-2.

Kako se mi adaptiramo na virus, tako se i virus adaptira na nas, domaćine, mutirajući i pokušavajući da izbegnu imuni sistem. Jedna od pretpostavki je da ćemo periodično morati i vakcinu da prilagođavamo mutirajućim sojevima SARS –CoV-2, kao što je to slučaj sa vakcinom protiv sezonskog gripa.