Bronhitis ili Laringitis

BRONHITIS ILI LARINGITIS?

Roditelji su često u nedoumici: „Da li suv kašalj tokom noći i otežano disanje ukazuju na laringitis? Ili je ipak reč o bronhitisu? Kako pomoći detetu?“ Evo razrešenja dileme!

Noćni kašalj koji se javlja kod dece može da bude posledica zapaljenja ždrela, laringitisa, bronhitisa i astme, ponekad i zapaljenja pluća.

-Ukoliko dete nema povišenu temperaturu, manja je verovatnoća da se radi o zapaljenju ždrela ili pluća.

-Ukoliko dete nema povišenu temperaturu, a epizode kašlja i otežanog disanja se ponavljaju, sumnja je usmerena ka laringitisu, bronhitisu ili astmi.

-Ukoliko kod roditelja postoji alergijsko oboljenje (alergijski laringitis, alergijska kijavica ili astma) veća je mogućnost da se i kod deteta radi o bolesti uslovljenoj alergijom.

-Ukoliko dete kašlje promuklo (nalik na lavež psa) i ima otežan udisaj, obično se radi o laringitisu. Još jedna karakteristika laringitisa je da se javlja oko ponoći, dok se tokom dana dete oseća bolje ali se tegobe javljaju ponovo, već tokom naredne noći.

-Laringitis može da bude praćen i visokom temperaturom ali se tada radi o zapaljenju larinksa, koje je češće virusne, a ređe bakterijske etiologije.

-Ukoliko nema promuklosti, a postoji otežan udisaj, obično se radi o bronhitisu ili astmi.

Šta roditelj treba da uradi:

Ukoliko se postojeći problem javljao i ranije, roditelj može da pokuša sa terapijom koju je pedijatar već preporučio, a uključuje upotrebu inhalatora i primenu bronhodilatatora. Ako se stanje ne popravlja tokom prva dva sata od primene date doze bronhodilatatora, mala je verovatnoća da će nastavak ove terapije dovesti do poboljšanja. Tada se može pokušati sa davanjem antihistaminika (lekova za suzbijanje kašlja). Ako nijedna od ove dve mere ne dovedu do poboljšanja, odlazak kod lekara postaje neminovnost.

Da sumiramo, ukoliko dete ima promukao kašalj i otežan udisaj (nalik na lavež psa) probajte sa inhalacijom fiziološkim rastvorom i davanjem antihistaminika (Aerius ili Xyzal). Ukoliko se stanje ne poboljša, obavezno se javite lekaru!

Ukoliko se bolest ponavlja, a postoji i pozitivna porodična anamneza, konsultacija sa pulmologom je najbolji izbor koji činite za dobrobit svog deteta!