Ultrazvuk

ELASTOGRAFIJA

Šta je elastografija?

Elastografija je bezbolna, neinvazivna ultrazvučna metoda. U kombinaciji sa ultrazvučnim pregledom daje najbolje rezultate u ranom otkrivanju tumora na dojkama i štitastoj žlezdi, pri čemu se smanjuje broj nepotrebnih biopsija. Dakle, cilj primene ove metode je otkrivanja sumnjivih promena i razjašnjavanja prirode istih (dobroćudni ili magni tumor). Pri tome, maligno može biti izmenjen samo deo nekog čvora u dojci ili štitastoj žlezdi što govori da je ova metoda od velike koristi za dalje neinvazivno ispitavenje osoba koje imaju čvorove u dojkama ili štitastoj žlezdi.

Kako se izvodi?

Potpuno je bezbolna i jednostavna. Dojka ili štitasta žlezda se pritiska ultrazvučnom sondom 5-10 puta, u jednakim vremenskim intervalima i jednakom jačinom. Na monitoru se pojavljuje „živa“ slika tkiva koje se pregleda i ona se zamrzava.

Na čemu se zasniva metoda?

Metoda je zasnovana na činjenici da svi tumori, posebno zloćudni pružaju otpor na pritisak sondom, što je posledica njihove čvršće strukture usled izražene poliferacije ćelija, povećane gustine tkiva, a ponekad i pojačane vaskularizacije u odnosu na zdrava tkiva. Na monitoru se promene prikazuju bojama i to od crvene, preko žute i zelene, do plave i sivo-crne. Veća tvrdoća se prikazuje tamnijom bojom koja vuče na plavo! Takođe se određuje i elastografski indeks otpora: ukoliko je veći od 4,5 - promenu treba shvatiti ozbiljno! Dakle, metoda podrazumeva zaista veliku preciznost. Pozitivan nalaz na elastografiji u ispitivanju sumnjivih promena dojke biva potvrđen histopatološkim nalazom karcinoma u 80-100% slučajeva.