Rota Virus

ROTA VIRUS

Najčešći uzročnici gastrointestinalne infekcije kod dece uzrasta od 6 meseci do 5 godina u većini zemalja su virusi (Rotavirus, Norovirus, Adenovirus, Calcivirus, Astrovirus i drugi).

Rota virus, kao i drugi virusi, izaziva akutni dijarejalni poremećaj. Smatra se virusom male dece i odojčadi. Najrasprostranjeniji je među decom uzrasta do 5 godina, a naročito među odojčadima nakon navršenih prvih 6 meseci života.

Rota virus je izuzetno zarazan mikroorganizam. Infekcija se prenosi feko-oralnim putem tj. preko zagađene hrane i vode ili direktnim i indirektnim kontaktom sa obolelim.

Feko oralni prenos: dete slučajno unese virus u usta rukama ili igračkom koje su kontaminirane stolicom.

Kapljična infekcija: virus se nalazi u sućišnim kapljicama sekreta zaražene osobe i tokom govora se širi kroz vazduh. Upravo zbog ovakvog načina širenja Rota virus može izazvati prave epidemije obično na dečijem odeljenjima ali i u jaslicama ako se nađe i jedno dete zaraženo rota virosom.

Virus kruži vazduhom od decembra do aprila. Kada jednom uđe u organizam virus se nastani u tankom crevu gde počinje njegov rast (replikacija) i vrlo brzo se primećuje njegov učinak, jer virus da bi se u mogao umnožavati mora biti u ćeliji. Nakon 12 sati bolest se ispoljava jakim povraćanjem i povišenom temperaturom, a tokom iduća 24 sata počinje proliv koji traje oko 6-7 dana.

Unos tečnosti i minerala je jedini način lečenja jer se tako vrši nadoknada izgubljenog. Ne postoje specifični lekovi kad je zaraza nastupila. Kao i kod svake druge infekcije organizam stupa u akciju odbrane od napadača i šalje u napad svoje mehanizme odbrane kao što su T limfociti ćelije bele krvne loze koje imaju zadatak da odstrane i onemoguće patogene mikroorganizme (tj. one koji uzrokuju bolest).

Organizam se oslobađa Rota virusa na relativno jednostavan način. Ćelije creva koje su napadnute već su uglavnom pri kraju svog životnog ciklusa i predodređene da se zamene (koža i sluznica se stalno obnavljaju).Tokom 3 dana zaražene ćelije se odstrane stolicom (fecesom) iz organizma. Antibiotici  uništavaju korisne crevne bakterije (fiziološka flora) koje takođe imaju koristan učinak na odbranu organizma, tako da ih kod virusnih infekcija ne treba davati. Virus ne ostavlja nikakve posledice.

Postoji vakcina protiv Rota virusa koja deluje preventivno jer jača odbrambene snage organizma tako što podstiče stvaranje specifičnih antitela  protiv ovog virusa. Postoji vakcina Rotarix koja je u upotrebi u nekim zemljama a sadrži oslabljeni virus - ne može izazvati bolest ali aktivira imunološki sistem i pruža zaštitu pri susretu  sa istim tipom Rota virusa kao i unakrsni učinak protiv drugih sličnih tipova virusa. Ova vakcina se primenjuje u uzrastu od 6. do 24. nedelje života u cilju prevencije infekcije Rota virusom. Prva doza se može primeniti počev od 6. nedelje života. Interval između dve primene doze treba da bude najmanje 4 nedelje.Poželjno je da se imunizacija završi pre 16. nedelje života, a obavezno je da se zvarši zaključno sa navršene 24 nedelje života. Vakcina Rotarix se može primeniti  u skladu sa ovim režimom doziranja i kod prevremeno rođenih odojčadi, rođenih nakon navršene 27. nedelje gestacije.